Ingredienser
- 400 g färsk vit sparris
- 2 dl vatten
- 1 dl vitvinsvinäger
- 3 msk socker
- ½ tsk salt
- 100 g smör
- 50 g finriven parmesan
- 50 g mandelspån
- 100 fin spansk skinka
Tillbehör
Tillagning
- Koka upp vatten, vinäger, socker och salt tills allt löst sig. Låt svalna och ställ kallt.
- Skala sparrisarna väl med en potatisskalare och skär bort c 3 cm av roten. Koka upp vatten i en stor kastrull eller vid stekpanna . Tillsätt 1 msk salt och 1 tsk strösocker. Lägg i sparrisarna när vattnet kokar och koka 3-4 minuter.
- Häll av sparrisen och lägg ner dem varma i den kylskåpskalla lagen. Ställ åt sidan – gärna i kylen. Låt sparrisarna marineras i cirka 1- 2 timmar.
- Ta upp sparrisarna ur lagen och lägg på ett uppläggningsfat.
- Bryn smöret i en liten stekpanna tills det är skummigt och gyllenbrunt. Rosta mandelspån i en torr stekpanna.
- Slå över det brynta smör över sparrisen. riv över parmesan och strö över rostade mandelspån, servera gärna med chark till exempel Pata Negra.
Kommentarer