Picklad vit sparris och Pata Negra med Johanna Westman

Har ni inte testat att pickla er sparris så måste ni testa detta! Det gäller att passa på under vårens första veckor då det finns vit sparris att köpa i grönsaksdisken. Tillsammans med ett glas friskt vin är detta en underbar start på en riktig festmåltid.

Johanna Westman hjälper oss genom stegen i rätten.

Tillagningstid

3 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
3 tim
Antal
4 portioner
Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

flaska alsace turckheim pinot gris
Vitt vin Turckheim Pinot Gris Réserve 2022 115 SEK 75 cl
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Vårmat

Ingredienser

  • 400 g färsk vit sparris
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk socker
  • ½ tsk salt
  • Tillbehör

  • 100 g smör
  • 50 g finriven parmesan
  • 50 g mandelspån
  • 100 fin spansk skinka 

Tillagning

  1. Koka upp vatten, vinäger, socker och salt tills allt löst sig. Låt svalna och ställ kallt.
  2. Skala sparrisarna väl med en potatisskalare och skär bort c 3 cm av roten. Koka upp vatten i en stor kastrull eller vid stekpanna . Tillsätt 1 msk salt och 1 tsk strösocker. Lägg i sparrisarna när vattnet kokar och koka 3-4 minuter.
  3. Häll av sparrisen och lägg ner dem varma i den kylskåpskalla lagen. Ställ åt sidan – gärna i kylen. Låt sparrisarna marineras i cirka 1- 2 timmar.
  4. Ta upp sparrisarna ur lagen och lägg på ett uppläggningsfat.
  5. Bryn smöret i en liten stekpanna tills det är skummigt och gyllenbrunt. Rosta mandelspån i en torr stekpanna.
  6. Slå över det brynta smör över sparrisen. riv över parmesan och strö över rostade mandelspån, servera gärna med chark till exempel Pata Negra.

Kommentarer