Ingredienser
- 400 g kallt vatten
- 1 g jäst
- 620 g Tipo 00-mjöl
- 19 g salt
- 2 burk hela tomater, San Marzano eller Pelati
- 1 tsk salt
- 320 g fior di latte
- färsk basilika
Pizzadeg
Tomatsås
Topping
Tillagning
- Blanda ut jästen i vatten i en degblandare. Tillsätt mjölet och kör degblandaren på låg hastighet tills degen går ihop.
- Tillsätt saltet och låt degen knådas i 20 minuter.
- Lägg över degen på ett bakbord och låt vila i 10 minuter under en bakduk. Forma degen till en spänstig boll och flytta över till en oljad plastlåda. Sätt på locket och ställ sedan in i kylen i ca 12 timmar eller upp till tre dagar. (Viktigt är att forma degen till en spänstig boll två gånger per dag om den ligger längre än 12 timmar. Det görs direkt i lådan.)
- Dela upp degen i 4 lika stora delar, á 280 g styck. Forma till bollar och lägg dem glest i samma låda med locket på. Har du mindre runda plastlådor med lock kan du lägga bollarna för sig. Låt stå i kylen i ca 24 timmar. Ta ut bollarna 2-4 timmar innan de ska bakas ut till pizzor.
- Häll tomaterna i en stor sil. Kläm sönder dem med händerna och låt vätskan rinna av. Lägg över tomaterna i en skål och krossa dem med händerna eller tryck sönder dem med en potatisstöt till en passerad konsistens. Smaka av med salt.
- Baka ut degen till pizzor. Lägg på tomatsås men inte ända ut i kanten. Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela jämt över pizzan.
- Baka i en uppvärmd pizzaugn, ca 470 grader i 60-90 sek. Ta ut och toppa med färsk basilika.
Kommentarer