Pizza Basta Margherita

en pizza margharita med rutig duk

Pizza Basta Margherita

Pizza Margherita är en ikonisk italiensk pizza med en enkel men smakfull kombination av tomatsås, mozzarellaost, färsk basilika och olivolja. Dess historia går tillbaka till 1889 när pizzabagaren Raffaele Esposito skapade den till ära för drottning Margherita av Italien under hennes besök i Neapel.

Esposito valde att använda ingredienser som representerade de färger i den italienska flaggan: rött (tomatsåsen), vitt (mozzarellaosten) och grönt (basilikan). Drottning Margherita blev så förtjust i den här enkla, men delikata, pizzan att den sedan dess har blivit en klassiker inom pizzavärlden och en symbol för italiensk matkultur.

Pizza Margherita fortsätter att vara en populär favorit över hela världen, tack vare sin perfekta balans mellan smaker och dess historiska betydelse inom gastronomin.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en bastflaska med ordet nyhet
Rött vin Villa Puccini Chianti DOCG - Bastflaska 119 SEK 75 cl

Ingredienser

  Pizzadeg

 • 400 g kallt vatten
 • 1 g jäst
 • 620 g Tipo 00-mjöl
 • 19 g salt
 • Tomatsås

 • 2 burk hela tomater, San Marzano eller Pelati
 • 1 tsk salt
 • Topping

 • 320 g fior di latte
 • färsk basilika

Tillagning

 1. Blanda ut jästen i vatten i en degblandare. Tillsätt mjölet och kör degblandaren på låg hastighet tills degen går ihop.
 2. Tillsätt saltet och låt degen knådas i 20 minuter.
 3. Lägg över degen på ett bakbord och låt vila i 10 minuter under en bakduk. Forma degen till en spänstig boll och flytta över till en oljad plastlåda. Sätt på locket och ställ sedan in i kylen i ca 12 timmar eller upp till tre dagar. (Viktigt är att forma degen till en spänstig boll två gånger per dag om den ligger längre än 12 timmar. Det görs direkt i lådan.)
 4. Dela upp degen i 4 lika stora delar, á 280 g styck. Forma till bollar och lägg dem glest i samma låda med locket på. Har du mindre runda plastlådor med lock kan du lägga bollarna för sig. Låt stå i kylen i ca 24 timmar. Ta ut bollarna 2-4 timmar innan de ska bakas ut till pizzor.
 5. Häll tomaterna i en stor sil. Kläm sönder dem med händerna och låt vätskan rinna av. Lägg över tomaterna i en skål och krossa dem med händerna eller tryck sönder dem med en potatisstöt till en passerad konsistens. Smaka av med salt.
 6. Baka ut degen till pizzor. Lägg på tomatsås men inte ända ut i kanten. Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela jämt över pizzan.
 7. Baka i en uppvärmd pizzaugn, ca 470 grader i 60-90 sek. Ta ut och toppa med färsk basilika.

Kommentarer