Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

rårörda lingon med raggmunk

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Raggmunk med rårörda lingon är en traditionell svensk rätt som består av rårivna potatisar som blandas med ägg, mjöl och kryddor för att skapa en tjock pannkakssmet. Därefter steks smeten till gyllenbruna och knapriga raggmunkar i en stekpanna.

Raggmunkar är otroligt populära i svensk matkultur och vanligtvis serveras som en huvudrätt, ofta tillsammans med stekt fläsk eller bacon och en sidosallad. Kombinationen av de knapriga raggmunkarna och de syrliga lingonen skapar en balanserad smakupplevelse, där sötman från potatisarna kompletteras av syrligheten från lingonen.

Raggmunk med rårörda lingon är en hjärtlig och tillfredsställande måltid som är särskilt populär under hösten och vintern när lingonen är i säsong och ger en frisk kontrast till de varma, krispiga raggmunkarna. Det är en klassisk svensk favorit som har varit en del av matkulturen i generationer.

Servera en kall god öl eller ett lätt och friskt rödvin till. T.ex. en Beaujolais!

Vad är skillnad på raggmunk och råraka?
Raggmunk är råriven potatis blandat med pannkakssmet, medan råraka enbart är råriven potatis och lök. Rösti är som råraka fast med kokt potatis.

Vad är skillnad på bacon och stekfläsk?
Sidfläsk och stekfläsk är vanligtvis rimmat, medan bacon är fläsk som är rökt. Två mycket bra smakbärare.

Tillagningstid

40 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska öl med imma på
Lager Bayreuther Hell 24,90 SEK 50 cl
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 400 g stekfläsk
  • 3 msk smör
  • svartpeppar
  • rårörda lingon/lingonsylt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100°C
  2. Vispa ihop hälften av mjölken med salt och mjöl till en jämn smet. Vispa ner ägg och
  3. resten av mjölken.
  4. Skala potatisen och riv den grovt. Lägg i en ren kökshandduk och krama ur vätskan.
  5. Blanda ner i smeten.
  6. Stek fläsket i en stekpanna och lägg sedan över bitarna i en ugnsform. Låt fettet från fläsket vara kvar i stekpannan. Sätt in formen i ugnen fram till servering.
  7. Hetta upp pannan igen, addera en klick smör och stek raggmunkar.
  8. Beräkna ca 0.5 dl smet per raggmunk, bred ut den till en rund kaka.
  9. Stek dem gyllenbruna, några minuter på vardera sida.
  10. Servera raggmunk tillsammans med det stekta fläsket och rårörda lingon eller lingonsylt.

Kommentarer