två olika bilder på sallad

Sallad

Sallader är lika snabbt att slänga ihop som det nyttigt och gott. En mer somrig picknickmat än en god sallad är svårt att tänka sig. I flera kök är sallader signaturrätter. En sallad kan varieras i det oändliga från något enkelt vegetariskt med några droppar olivolja till stora skålar fyllda med allt mellan himmel och hav. Låt matfantasin flöda.

Flera sallader är världsberömda klassiker som caesarsallad med krutonger och parmesan, en caprese med mozarella, tomat och basilika eller en äpplig och nötig Waldorfsallad. Vad man än väljer att blanda i sin sallad så finns det inga rätt eller fel, låt din egen smak avgöra. Tänk på att sallader snabbt tappar sin fräschör och att den blir godare ju färskare den serveras. En bra sallad behöver också en god dressing, även här kan smakerna varieras i det oändliga, från enkla vinägretter till smarriga crème fraiche- och gräddfilssåser. Vad man väljer för vin till sin sallad beror på ingredienserna. Ofta är ett rosévin ett alldeles utmärkt val, eller en fruktig och druvig nästan kylskåpskall riesling, sauvignon blanc eller chardonnay.

Recept