Edwards öländska potatis- och bönsallad

Gör som Edward Blom. Gör en potatissallad till sommarlunchen!

Denna skapade jag till öländska menyn i mitt samarbete kring landskapsmenyer för Restsaurnag Kvarnen. Dressingen har jag i princip tagit rakt av från Karin Fransson men med några småjusteringar. /Edward

Potatissallad är en klassisk rätt som har sina rötter i det europeiska köket. Ursprungligen kommer den från Tyskland och blev populär under 1700-talet. Potatisen, som var relativt ny på den tiden, blandades med örter, olja och vinäger för att skapa en smakrik sallad. Med tiden spred sig potatissalladen till andra delar av Europa och fick olika variationer beroende på lokala smaker. Idag är potatissallad en favorit vid sommarpicknickar och grillfester över hela världen, och dess enkla men tillfredsställande smak har gjort den till en tidlös klassiker. Passar kalasbra till en grillad fläskfilé!

Tillagningstid

1,5 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1,5 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Sallad
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Sommarmat

Ingredienser

  • 300 g färskpotatis
  • 200 g blötlagda, bruna ölandsbönor
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 vårlökar, klippta
  • Dressing a la Karin Fransson:

  • 1 skiva franskbröd, utan kanter
  • 2 tsk vinäger
  • 2 msk persilja
  • 2 msk dill
  • 1 msk citronmeliss
  • 1 msk färsk basilika
  • 2 vitlöksklyftor, pressad
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm spiskummin, mald
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 dl mild olivolja (eller hälften olivolja, hälften rapsolja)
  • ca 2-3 tsk salt

Tillagning

  1. Blötlägg bönorna över natten, gärna med en sked bakpulver i vattnet som mjukar upp dem.
  2. Koka bönorna i saltat vatten i 1,5 timme.
  3. Tvätta färskpotatisen ren men behåll skalet
  4. Koka färskpotatisen så de precis blir färdiga – ska vara spänstig.
  5. Låt bönor och potatis blir riktigt kalla.
  6. Skiva potatisen (låt skalet vara kvar) i ganska breda skivor.
  7. Blanda alla ingredienser till dressingen utom oljan och saltet i en mixer och häll sedan långsamt i oljan. Smaka av med salt.
  8. Skiva potatisen i breda skivor.
  9. Blanda potatis, bönor, rödlök och vårlök samt dressingen försiktigt i en skål.

Kommentarer