Grön & svartkålssallad med bakade citrusfrukter

sallad grönkål på fat med vinflaska

Grön & svartkålssallad med bakade citrusfrukter

Grönkålssalladen på vårt julbord är här för att stanna. Ett gott komplement till den annars ganska tunga maten. Här en frisk och syrlig variant med honungsvinegrette och bakade citrusfrukter.

Citrusfrukter innehåller en del socker, den sötman lockar vi fram här med värme. Söta, syrliga och koncentrerade i smaken blir de ljuvliga frukterna, även vackra och dekorativa.

Tips: Grönkål och svartkål blir som godast om den mjukas upp ordentligt. Man kan massera för hand, eller man kan ta hjälp av sin degblandare. Välj då blandkroken för att mjuka upp kålen.

Portioner/mängd: 6-8 st bufféportioner

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg (3 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Sallad
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 200 g grönkål
  • 200 g svartkål
  • 3-4 citrusfrukter, gärna olika
  • 2 dl finriven hårdost, t. ex parmesan
  • 100 g bondbönor, friterade
  • 50 g äppelchips
  • 2 msk rostade rapsfrön
  • Honungs & rapsvinegrette

  • 1.5 dl kallpressad olja
  • 4 msk flytande honung
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • flingsalt & svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela alla citrusfrukter. Pensla snittytan med olja. Hetta upp en panna och lägg dem med snittytan nedåt. Sänk värmen och låt dem ligga tills de får fin färg. Dra pannan från värmen och lägg ett lock över så att de bakas på eftervärme. Man kan även baka dem i ugnen i 200°C i ca 15 minuter.
  2. Blanda dressingen i en skål. Späd med lite vatten för att få bra konsistens. Smaka av med en nypa flingsalt och svartpeppar.
  3. Plocka grönkål och svartkål från stammen. De späda svartkålsbladen kan behålla sin stam och skäras i skivor. Lägg allt i en stor bunke och blanda ner vinegretten. Massera kålen ordentligt med händerna, den skall mjukas upp. Blanda ner riven ost och lägg sedan upp allt på ett fat.
  4. Toppa med äppelchips, bondbönor, rapsfrön och placera ut bakade citrusfrukter för gästerna att själva pressa över sin sallad.
  5. Tips: Friterade/rostade bondbönor och äppelchips är ett gott komplement i sallad, man köpa färdiga eller göra själv.

Kommentarer