Ingredienser
- 200 g grönkål
- 200 g svartkål
- 3-4 citrusfrukter, gärna olika
- 2 dl finriven hårdost, t. ex parmesan
- 100 g bondbönor, friterade
- 50 g äppelchips
- 2 msk rostade rapsfrön
- 1.5 dl kallpressad olja
- 4 msk flytande honung
- 2 msk äppelcidervinäger
- flingsalt & svartpeppar
Honungs & rapsvinegrette
Tillagning
- Skölj och dela alla citrusfrukter. Pensla snittytan med olja. Hetta upp en panna och lägg dem med snittytan nedåt. Sänk värmen och låt dem ligga tills de får fin färg. Dra pannan från värmen och lägg ett lock över så att de bakas på eftervärme. Man kan även baka dem i ugnen i 200°C i ca 15 minuter.
- Blanda dressingen i en skål. Späd med lite vatten för att få bra konsistens. Smaka av med en nypa flingsalt och svartpeppar.
- Plocka grönkål och svartkål från stammen. De späda svartkålsbladen kan behålla sin stam och skäras i skivor. Lägg allt i en stor bunke och blanda ner vinegretten. Massera kålen ordentligt med händerna, den skall mjukas upp. Blanda ner riven ost och lägg sedan upp allt på ett fat.
- Toppa med äppelchips, bondbönor, rapsfrön och placera ut bakade citrusfrukter för gästerna att själva pressa över sin sallad.
- Tips: Friterade/rostade bondbönor och äppelchips är ett gott komplement i sallad, man köpa färdiga eller göra själv.
Kommentarer