Ingredienser
- 1 blomkålshuvud (ca 800 g)
- 3 morötter (ca 300 g)
- 3 dl belugalinser (6 dl kokta belugalinser)
- 1 pkt vita bönor
- 1/2 rödlök
- 200 g grönkål
- 1 msk olivolja
- 1/2 citron (saft)
- salt
- svartpeppar
- 1 msk senapsfrön
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 msk honung
- 1/2 citron (zest + saft)
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 dl (1 msk fryst) finhackad dill + några kvistar till garnering
- salt, peppar
- 150 g fetaost
- 1 dl mandlar
Dressing
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta blomkål och morot, dela upp blomkål i mindre buketter och skiva stammen samt dela morötterna i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en stor skål.
- Mortla ihop alla ingredienser till dressingen (häll i oljan lite i taget) och häll sedan dressingen över grönsakerna, blanda väl. Sprid ut på en bakplåt och rosta blomkål och morot i ugn i cirka 30 minuter (tills grönsakerna nästan är helt mjuka och har fått en fin lätt bränd yta).
- Koka linser enligt förpackning. Låt svalna något. Häll av bönorna och skölj i ett durkslag. Skala, dela på hälften och skiva rödlök tunt på en mandolin eller med en kniv.
- Riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll över olja, citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Massera in oljan i grönkålen med händerna. Blanda sedan i linser, rödlök och bönor och rör runt. Lägg upp grönkålssalladen på ett stort fat, toppa med de ugnsrostade grönsakerna och smula över osten. Toppa med färsk dill och hackade mandlar.