Höstig vegetarisk sallad med ugnsrostade rotfrukter och bönor

Höstig vegetarisk sallad med ugnsrostade rotfrukter och bönor

Höstig vegetarisk sallad med ugnsrostade rotfrukter och bönor

En matig och smakrik vegetarisk sallad till både vardag och helg. Enkel att göra och snygg att servera! Se till att fördela på tallrikar till gästerna istället för att servera från fat. Tar du bort fetaosten passar salladen även veganer. Bjud på ett vin med generös fruktighet som matchar grönsakernas sötma.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (7 röster)
2.5
Skriv ut
Kategori
Sallad Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud (ca 800 g)
  • 3 morötter (ca 300 g)
  • 3 dl belugalinser (6 dl kokta belugalinser)
  • 1 pkt vita bönor
  • 1/2 rödlök
  • 200 g grönkål
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 citron (saft)
  • salt
  • svartpeppar
  • Dressing

  • 1 msk senapsfrön
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 msk honung
  • 1/2 citron (zest + saft)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl (1 msk fryst) finhackad dill + några kvistar till garnering
  • salt, peppar
  • 150 g fetaost
  • 1 dl mandlar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta blomkål och morot, dela upp blomkål i mindre buketter och skiva stammen samt dela morötterna i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en stor skål.
  2. Mortla ihop alla ingredienser till dressingen (häll i oljan lite i taget) och häll sedan dressingen över grönsakerna, blanda väl. Sprid ut på en bakplåt och rosta blomkål och morot i ugn i cirka 30 minuter (tills grönsakerna nästan är helt mjuka och har fått en fin lätt bränd yta).
  3. Koka linser enligt förpackning. Låt svalna något. Häll av bönorna och skölj i ett durkslag. Skala, dela på hälften och skiva rödlök tunt på en mandolin eller med en kniv.
  4. Riv grönkålen i mindre bitar och lägg i en skål. Häll över olja, citronsaft och smaksätt med salt och peppar. Massera in oljan i grönkålen med händerna. Blanda sedan i linser, rödlök och bönor och rör runt. Lägg upp grönkålssalladen på ett stort fat, toppa med de ugnsrostade grönsakerna och smula över osten. Toppa med färsk dill och hackade mandlar.