Johanna Westmans bästa Ceasarsallad

Caesarsallad är en omåttligt populär sallad som ursprungligen kommer från USA. Den tros ha skapats av den italiensk-amerikanske kocken Caesar Cardini på 1920-talet i Tijuana, Mexiko. Historien säger att Cardini improviserade salladen när restaurangen han arbetade på fick ont om ingredienser. Han använde romansallad, krutonger, parmesanost, ägg, olivolja, citronsaft och Worcestershiresås för att skapa den distinkta smaken. Idag finns det många variationer av Caesarsallad. Men nästan alltid är grunden kvar och själva huvudråvaran byts ut som oftast är kyckling.

Här gör Johanna Westman sin version som vi såklart tycker är kalasgod.

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg (1 röst)
5
2 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Sallad
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • Ca 600 g lårfilé av kyckling, helst med skinn
  • 2 Romansalladshuvuden
  • 3- 4 skivor surdegsbröd
  • 1 pkt bacon
  • 1 mogen avokado
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • 1 dl hyvlad parmesan
  • Dressing

  • 1 ägg
  • ½ dl finriven parmesan
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 4 sardeller
  • 2 msk kapris
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 – 2 dl rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • skal från 1 citron

Tillagning

  1. Gör dressingen:
  2. Mixa ägg med parmesan, hackad vitlök, kapris, vinäger och dijonsenap. Tillsätt olja tills du har en tjock dressing. Smaka av med kaprisspad, salt, peppar och citronszest. Ställ åt sidan.
  3. Stek bacon i torr stekpanna tills den börjar få färg och krisp. Håll gärna baconet varmt i en form i ugnen. Spara fettet i pannan till krutongerna.
  4. Skär brödet i tärningar. Stek i baconfettet och eventuellt en skvätt olivolja.Brödet ska få färg och bli krispigt. Ställ åt sidan.
  5. Salta och peppra kycklingen. Stek den i lite olivolja på hög värme. Börja med skinnsidan och stek i 4 – 5 minuter eller tills skinnet är krispigt. Vänd och stek på andra sidan i några minuter tills kycklingen är genomstekt. Skär i bitar.
  6. Skölj och riv salladen i en skål. Skiva avokado och skär tomaterna i halvor eller klyftor. Blanda ihop med dressingen. Strö över pinjenötter.
  7. Servera salladen med kyckling, bacon, parmesan och krutonger.

Kommentarer

Du har glömt sardeller i recept texten

Hej Jan. Tack! såklart det skall vara med några sardeller! Nu rättat!