Ljummen carprese-toast med buratina

Ljummen Carprese toast med buratina

Ljummen carprese-toast med buratina

Insalata Caprese är Italien i en liten mumsbit och den absolut populäraste antipasti-rätten i Italien. Mozzarella, tomater och basilika. Så enkelt och så gott. Här jobbar vi vidare på denna rätt och lägger till lite djupare smaker och gör den till en hel förrätt eller mellanrätt. Här lyxar vi ordentligt till det och serverar en burrata eller burratina till varje person.

Burrata är en ost ursprungligen från Apulien längst ner i Italiens tå. Osten är av komjölk och det yttre skalet är solid mozzarella medan den lite segt rinnande innanmätet är stracciatella och grädde.

Osten kan med fördel delas strax innan servering så att den rinner sakta ut över rätten och tallriken. Färskostar har en högre mjölksyra än lagrade ostar och därför passar unga och friska viner så fantastiskt bra ihop med dessa ostar.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (10 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Sallad Vegetariskt
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Brunch Höstmat Nyårsmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 4 skivor toastbröd
  • 4 st buratina eller burata
  • 3 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 6-8 st kvisttomater eller tomater med hög kvalitet
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 påse rucola

Tillagning

  1. På medelvärme steks hackad schalottenlök och vitlök i olja. Stek varsamt i några minuter.
  2. Addera en klick tomatpuré och chiliflakes och låt steka i ytterligare några minuter.
  3. Slutligen adderas rött vin och balsamvinäger och därefter reduceras allt ner till nästan ingenting.
  4. Addera hackade tomater och basilika och stäng av värmen.
  5. Låt svalna till rumstemperatur innan servering. Smaka av med salt.
  6. Stek brödskivorna i lite olja tills gyllene och krispiga.
  7. Lägg brödet på en tallrik och toppa med rucola, tomatröran och buratina.