klassisk rödvinssås

Sås

Såsen är matens själ sa redan Brillat-Savarin. Konsten att koka en sås skiljer kockar från matlagare. En god sås kan förhöja vilken maträtt som helst, hemligheten är som alltid omsorg, tid och noggrannhet. Här delar vi med oss av några såsfavoriter som passar till mycket.

En klassisk rödvinssås är en av de allra främsta såserna vi har. Den är inte särskilt svår att lyckas med om man väljer ett gott vin och låter lök och andra rotfrukter bryna länge innan man slår på vinet. Likaså måste såsen väckas till liv genom att sjuda långsamt, gärna en timma eller mer. Vitvinssåser har inte samma anspråk på långsamt väckning. Att koka sås länge är ett bra tips för många såser som ska sjudas, smakerna kommer med tid och tålamod. Kalla såser finns i tusentals varianter och kan varieras allt efter säsong och årstid. En riktigt bra grillsås är ofta det som skiljer grillmästare från folk som grillar, med bra tips är grillsåser sällan svåra att lyckas med. Här bjuder vi på tre grillsåser till kött och lite andra favoritrecept att fylla såskopparna med. Och du, tänk på att ett par droppar portvin i en sås kan ge den där extra sötman som saknas vid den sista avsmakningen.

Recept