Vit sparris med hemmagjord hollandaise och forellrom

En klassisk rätt till våren då man kan hitta sparris i affärerna. I receptet är det vit sparris med det går lika bra med grön sparris. Att slå en Hollandaise hemma kanske avskräcker en del av er men titta på filmen med Sofia Henriksson så får ni fina tips och ser hur hon gör. Till sparris passar det alldeles utmärkt med ett vitt vin från Alsace. Varför inte en pinot blanc som denna?

Tillagningstid

40

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Sås Vegetariskt
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Nyårsmat Vårmat

Ingredienser

  • 500 g sparris
  • citron
  • flingsalt
  • socker
  • forellrom
  • gräslök
  • Hollandaise

  • 3 äggulor
  • 1/2 citron, saft och zest
  • lite vatten
  • 400 g smör
  • 1 nypa cayennepeppar
  • vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka sparrisen i saltat och sockrat vatten med citron i cirka 3 minuter.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa samman ägg och citronsaft och zest i en kastrull. Värm långsamt på spisen eller över vattenbad under konstant vispning. När krämen tjocknar tillsätter du smöret långsamt under omrörning tills såsen är klar.
  4. Smaksätt med vitpeppar, cayenne och salt efter smak.
  5. Lägg upp sparris och Hollandaise och toppa med forellrom och gräslök