Skaldjur
Få saker är godare än skaldjur. Med det allra bästa havet kan ge är matlagningen alltid enkel. Ofta behöver man inte göra mer än att ställa fram en tallrik ostron, blåmusslor som hastigt har fått koka i vitt vin och lök, eller vispa samman en aioli till lite havskräftor – resten gör naturen. Här har vi samlat skaldjursrecept som passar alla matentusiaster, oavsett om du suktar efter skaldjursrätter som är enkla att göra, som passar till festen eller lyxprojekt som gör att din skaldjurstallrik blir till en gastronomisk fest.
Frågan är om någon del av världen har bättre skaldjur än vi har i våra kalla nordliga vatten. svensk hummer är en läckerhet som gourmetkockar i alla kök är avundsjuka på, men även ostron, pilgrimsmusslor och havskräftor tillhör de allra bästa på våra kyliga breddgrader. Har du inte prövat att göra en moules marienières så måste du. Det är himmelskt gott och är dessutom snabb och enkel matlagning. Blåmusslor kan du köpa frysta så slipper du rengöringen. Färska räkor är en annan svårslagen läckerhet, för att inte tala om havskräftor med en självslagen aioli, mycket mer behöver man inte göra för att ställa fram en festmåltid. Tänk på att vissa färska skaldjur kan vara knepiga att skala, som kungskrabba, frys dem hastigt så går det lättare. En havskräfta på råraka med smetana smaksatt med brynt smör är en svårslagen delikatess. Skaldjur är ganska enkelt att välja vin till; tar man champagne blir det aldrig fel eller något annat mousserande vitt. Annars är torra vita viner gärna med friskhet och syra bra val, sauvignon blanc, riesling och chardonnay är säkra kort till vad som helst på skaldjurstallriken.