Ingredienser
- 6 råa havskräftstjärtar
- 4 ostron, bohuslänska, öppnade (tillsätt gärna spadet i bönotton)
- 2 dl torkade bondbönor eller annan mjölig bönvariant, blötlagnda
- 1 bananschalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl kräftsås
- maizena till redning
- 50 g smör
- 150 g parmesanost, riven (spara lite till garnering)
- 1 msk champagnevinäger
- salt
- 3 plommontomater, delade i kvartar
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 4 kvistar färsk dragon (spara lite till garnering)
- ½ dl olivolja
- salt
- Rostade pistagnötter till servering
- Skalet från havskräftorna
- 2 msk rapsolja till stekning
- 1 bananschalottenlök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk fänkålsfrön
- 2 tsk dillfrön
- 3 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk Noilly Prat
/>
/>
Kräftsås
Tillagning
- Börja med att tillaga kräftsåsen genom skala kräftorna, lägg kräftstjärtarna (skalade) i kylskåpet. Fräs kräftskal, lök, vitlök, tomatpuré, fänkålsfrön och dillfrön cirka 2 minuter i en stor kastrull. Häll i vin och grädde och koka på medelvärme i cirka 20 minuter. Sila såsen och släng skalen.
- Sätt ugnen på 175°C varmluftseffekt. Blanda tomater, vitlök, dragon, olivolja och salt i en ugnssäker form och baka i 10 minuter.
- Fräs lök, vitlök och bönor i olivolja tills det blir glansigt. Häll i hälften av kräftsåsen och koka bönorna mjuka, späd med mer kräftsås. Red av med maizena till ”risottokonsistens”, rör ner parmesanost och smör. Smaka av med champagnevinäger och salt.
- Toppa bönotton med hackade ostron, kräftstjärtar, pistagenötter, parmesanost och dragonblad.