Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

En "risotto" av bönor som toppas med havets läckerheter. En klart lyxig rätt med ostron och kräftstjärtar som tillsammans med parmesan och pistagenötter platsar på vilket festbord som helst. En rätt till helgens finare vitvin eller varför inte en flaska champagne.

Receptet är skapat av Louise Johansson

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • 6 råa havskräftstjärtar
  • 4 ostron, bohuslänska, öppnade (tillsätt gärna spadet i bönotton)
  • 2 dl torkade bondbönor eller annan mjölig bönvariant, blötlagnda
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kräftsås
  • maizena till redning
  • 50 g smör
  • 150 g parmesanost, riven (spara lite till garnering)
  • 1 msk champagnevinäger
  • salt
  • />

  • 3 plommontomater, delade i kvartar
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 4 kvistar färsk dragon (spara lite till garnering)
  • ½ dl olivolja
  • salt
  • />

  • Rostade pistagnötter till servering
  • Kräftsås

  • Skalet från havskräftorna
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 1 bananschalottenlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk dillfrön
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk Noilly Prat

Tillagning

  1. Börja med att tillaga kräftsåsen genom skala kräftorna, lägg kräftstjärtarna (skalade) i kylskåpet. Fräs kräftskal, lök, vitlök, tomatpuré, fänkålsfrön och dillfrön cirka 2 minuter i en stor kastrull. Häll i vin och grädde och koka på medelvärme i cirka 20 minuter. Sila såsen och släng skalen.
  2. Sätt ugnen på 175°C varmluftseffekt. Blanda tomater, vitlök, dragon, olivolja och salt i en ugnssäker form och baka i 10 minuter.
  3. Fräs lök, vitlök och bönor i olivolja tills det blir glansigt. Häll i hälften av kräftsåsen och koka bönorna mjuka, späd med mer kräftsås. Red av med maizena till ”risottokonsistens”, rör ner parmesanost och smör. Smaka av med champagnevinäger och salt.
  4. Toppa bönotton med hackade ostron, kräftstjärtar, pistagenötter, parmesanost och dragonblad.