Calamares

en tallrik med calamares

Calamares

Calamares – den tioarmade bläckfisken som slarvigt fått ge namnet till hela familjen av bläckfiskar (det finns ca 300 olika arter) – är en vanligt rätt runt medelhavet i Europa där den ofta friteras. I Asien, Amerika och Australien steks den snabbt i soppor och bowls och kanske till och med som snacks i baren. I Sverige har tyvärr inte tagit denna delikatess till oss riktigt ännu. Men vi är på god väg och numera hittar vi Calamares enkelt i affärens frysdisk.

I detta recept står det att du behöver 6 nävar Calamares. Hur stor är en näve? Bra fråga! Den är så stor som din näve är. Vi tänker att om man har små händer äter man lite mindre medan om du har stora nävar äter du lite mer. Tydlig och enkel regel. En annan tydlig och enkel regel - det är att servera cava till tapas!

Att blanda egen majonnäs är mycket enkelt och något få gör i sina kök. Se alltid till att du har olja hemma så kan du när som helst vispa ihop en majonnäs till middagen. Du kan enkelt variera den genom olika smaksättningar.

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg (7 röster)
3
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Höstmat Nyårsmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 6 nävar frysta Calamares (gärna mixade, annars bläckfiskringar)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl maizena
  • 3,5 dl ljus öl
  • 1 ägg
  • olja till fritering
  • 1 knippe salladslök
  • Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja

Tillagning

  1. Blanda mjöl, maizena, öl, ägg och en nypa salt till en smet. Täck med plast och ställ i kyl 30 min. Blir smeten för tjock kan du spä med lite mer öl
  2. Blanda ägg, vinäger, dijon och vitlök, mixa med stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja droppvis i början under mixning, öka strålen vartefter majonnäsen blir tjockare. Smaka av med salt.
  3. Doppa den tinade bläckfisken i frityrsmeten och direkt ner i den varma oljan. Fritera tills gyllene på 180C.
  4. Lägg upp på fat och toppa med hackad salladslök