Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 skivor vitt bröd, ca 100 g
- 2 kvistar bladpersilja
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk olivolja
- ½ röd chili
- Salt och peppar
- 1 citron till servering
Tillagning
- Sätt ugnen på 220 grader med grillfunktion.
- Skrubba musslorna under rinnande vatten. Kasta alla musslor som är öppnade eller har trasiga skal.
- Häll musslorna i en kastrull utan vatten på medelvärme, sätt på locket och vänta tills musslorna öppnat sig en aning.
- Spara undan musselspadet, filtrera om det behövs (ibland innehåller det sand).
- Dela musslorna i två. Kasta det tomma skalet.
- Häll bröd, persilja, vitlök och chili i en matberedare, eller finhacka för hand. Det ska bli lite grövre än ströbröd.
- Smaksätt blandningen sparsamt med salt, peppar, och några skedar av musselspadet. Det ska kännas fuktigt men inte för blött.
- Täck musslorna med brödsmet, ringla över olja och grädda 7-8 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
- Pressa över lite citron och servera varma eller kalla.
- Tips: Filtrera musselspadet så här: lägg en ren kökshandduk över en bunke. Häll på musselspadet. Eventuell sand fastnar i handduken.