Ingredienser
- 400 g bläckfisk i bitar eller ringar
- 2 dl frityrmjöl eller 2 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver
- 2 l frityrolja
- flingsalt
- 1 ägg
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 2 tsk citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- Ca 2 1/2 – 3 dl rapsolja
- Pata negra (skinka)
- Cecina (nötkött)
- Spanska korvar
- Spansk getost
- Manchego (fårost)
- Membrillo (kvittenpastej)
- Musslor på burk
- Boquerone (anjovis)
- Marconamandlar
- Sobresadasmörgås med getost
- Tortilla (potatisomelett)
Friterad bläckfisk
Citroinaioli
Andra saker till din tapasbricka
Tillagning
- Låt bläckfisken rinna av på ett hushållspapper så den är helt torr.
- Häll mjöl i en skål.
- Täck bläckfisksringarna i mjöl.
- Hetta upp frityrolja till ca 180 grader. Fritera en näve bläckfisk i taget tills den fått fin färg. Lägg upp på hushållspapper. Strö på flingsalt och servera genast med citronaioli till.
- Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
- Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt vitlök, citronsaft, dijon och salt. Mixa ihop. Tillsätt oljan i en fin stråle tills du har en krämig aioli. Riv i lite citronskal och smaka av.
Kommentarer