Friterad bläckfisk med citroinaioli

Letar du efter inspiration när det gäller tapas? Detta spanska underbara sätt att förtära en måltid. Johanna är med oss och guidar oss på tapasbrickans måsten såsom skinka, korvar, salta mandlar, små goda fiskar etc. Hon visar även hur du kan göra en riktigt smakrik liten tapas-macka som bränns av med en brännare. En måste på tapsabrickan. Men framför allt visar hon hur du friterar små bläckfiskar och blandar en citronaioli.

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska rueda riscal
Vitt vin Marqués de Riscal Rueda 2023 119 SEK 75 cl
Kategori
Skaldjur
Måltid
Aperitivo

Ingredienser

    Friterad bläckfisk

  • 400 g bläckfisk i bitar eller ringar
  • 2 dl frityrmjöl eller 2 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver
  • 2 l frityrolja
  • flingsalt
  • Citroinaioli

  • 1 ägg
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • Ca 2 1/2 – 3 dl rapsolja
  • Andra saker till din tapasbricka

  • Pata negra (skinka)
  • Cecina (nötkött)
  • Spanska korvar
  • Spansk getost
  • Manchego (fårost)
  • Membrillo (kvittenpastej)
  • Musslor på burk
  • Boquerone (anjovis)
  • Marconamandlar
  • Sobresadasmörgås med getost
  • Tortilla (potatisomelett)

Tillagning

    Friterad bläckfisk

    1. Låt bläckfisken rinna av på ett hushållspapper så den är helt torr.
    2. Häll mjöl i en skål.
    3. Täck bläckfisksringarna i mjöl.
    4. Hetta upp frityrolja till ca 180 grader. Fritera en näve bläckfisk i taget tills den fått fin färg. Lägg upp på hushållspapper. Strö på flingsalt och servera genast med citronaioli till.

    Citroinaioli

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
    2. Knäck ägget i en mixerkanna. Tillsätt vitlök, citronsaft, dijon och salt. Mixa ihop. Tillsätt oljan i en fin stråle tills du har en krämig aioli. Riv i lite citronskal och smaka av.

Kommentarer