Hummertoast med västerbottensmetana och dillpicklad gurka

en macka med hummer

Hummertoast med västerbottensmetana och dillpicklad gurka

Hummer till vardags? Varför inte det! När ni slår till på en hummer tipsar vi här om ett kalasrecept, som passar utmärkt som förrätt till fina middagen eller som den lyxigaste kvällsmackan till fredagsmyset. Busenkelt att tillaga och resultatet makalöst gott. Servera gärna till ett glas champagne och njut av godaste kombinationen.

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Höstmat Nyårsmat

Ingredienser

  • 2 st rostbröd
  • 2 st mindre hummrar eller 1 stor
  • 1 dl smetana
  • 1 dl riven västerbottenost
  • 1 citron
  • 1 gurka (ca 400 g)
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka dill

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker, vatten och ett knippe hackad dill i en skål. Rör tills sockret löst sig. Tillsätt gurka skuren i kuber och låt ligga i minst 60 minuter men gärna över natten.
  2. Plocka köttet från hummern och lägg åt sidan. Spara skalet och gör en god fond på senare.
  3. Blanda smetana med västerbottenosten och få den så slät som möjligt med en gaffel eller stavmixer. Smaka upp med lite citronzest, citronjuice och salt. Lägg på sprits om du har möjlighet till det annars kan du ta med tesked sen också.
  4. Stek hummerstjärten i lite smör så den blir ljummen. Skär i skivor.
  5. Stansa brödet i önskad form och stek i smör tills gyllene.