Pankofriterade Calamares – Tapas

TAPAS PANKOFRITERADE CALAMARES

Pankofriterade Calamares – Tapas

Pankofriterade calamares är en läcker och populär rätt av knapriga och smakrika pankofriterade tillagade bläckfiskringar, kända som calamares. Denna rätt har sitt ursprung i det spanska köket och har blivit en omtyckt del av många internationella menyer.

För att förbereda pankofriterade calamares börjar man vanligtvis med att rengöra och skära bläckfisken i ringar eller strimlor. Därefter doppas de i en smet som vanligtvis består av mjöl, ägg och kryddor för att få dem att hålla fast vid pankomjölet. Panko är ett japanskt brödsmulor som ger en oerhört krispig yta när det friteras.

De pankofriterade calamaresna friteras sedan i hett olja tills de får en vacker gyllenbrun färg och blir krispiga och genomstekta. Efter friteringen serveras de vanligtvis med olika tillbehör och dipp, som till exempel citronklyftor, aioli, eller en enkel tomatbaserad sås för att förhöja smakupplevelsen.

Denna rätt är känd för sin kontrast mellan den krispiga ytan och den saftiga och möra bläckfisken inuti. Den är ofta en populär aptitretare eller förrätt på många restaurangers menyer och kan också vara ett populärt på tapasmenyer.

Tillagningstid

40 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 min
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Snacks / tilltugg

Ingredienser

    PANKOFRITERADE CALAMARES

  • 400 g bläckfiskringar, frysta

  • 3 dl panko

  • 2 dl vetemjöl

  • 2 st ägg

  • 1 tsk lökpulver

  • 0.5 tsk cayennepeppar

  • 2-3 dl neutral olja
  • AIOLI

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 0.5 citronsaft

  • 1 tsk dijonsenap

  • flingsalt

Tillagning

    PANKOFRITERADE CALAMARES

    1. Låt bläckfisken tina och rinna av på en ren handduk, den ska vara torr.
Ta fram tre skålar. 
Häll upp mjöl, salt, lökpulver och cayennepeppar i en skål. 
Häll upp panko i en och vispa upp äggen i den tredje. 
Doppa bläckfisksringarna - först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet.
    2. 
Fritering
    3. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, använd hellre en mindre kastrull och fritera i omgångar så går det inte åt så mycket olja.
    4. Stäng av fläkt och ha ett lock nära till hands (öppna gärna ett fönster för att vädra ut doften).
    5. Lägg ner bläckfiskarna försiktigt, använd gärna en stekpincett och fritera tills de fått fin färg på båda sidor.
    6. Det går fort så passa dem rätt snabbt, så se upp så de inte bränns vid. Låt dem rinna av på hushållspapper.
    7. Vill man servera dem rykande varma så kan man ge dem en snabbfritering till precis innan servering. Då behöver de bara ner och vända i den heta oljan.
    8. Servera bläckfisken med aioli, limeklyftor och ett gott bröd.

    AIOLI

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Separera äggvitan från gulan. Lägg äggulorna i en skål med höga kanter. 
Riv ner vitlök, pressa ner citronsaft och häll på oljan.
Mixa med stavmixern till en krämig aioli. Smaka av med lite flingsalt.


Kommentarer