Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Vitt vin från Chablis blir ett lyckat möte. Hoppas det smakar!

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används här inga exakta mått utan receptet utgår snarare från”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera och smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Recept av Swedishfoodie

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Höstmat Nyårsmat Påskmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • potatis
  • smetana
  • smör
  • rödlök
  • dill
  • havskräfta
  • löjrom

Tillagning

  1. Riv potatisen på den tunna delen av rivjärnet. Lägg den rivna potatisen i lättsaltat isvatten i cirka 30 minuter. Sila av potatisen och lägg den på en handduk för att torka.
  2. Lägg potatisen i en stekpanna med mycket smör och forma en råraka. Stek på medelvärme och vänd av och till så den blir riktigt gyllene och krispig.
  3. Bryn smör och låt det svalna något. Blanda det brynta smöret med smetana och smaka av med salt.
  4. Skala havskräftan och finhacka rödlöken. Lägg allt på en tallrik och toppa med en rejäl klick löjrom och lite dill.
  5. Får du inte tag på havskräftor går det även bra med räkor.

Kommentarer

Låter supergott! Äts den varm eller kall?

Tycker rårakan skall serveras ljummen. Då smälter inte smörsmetana direkt. //Jonas /Nigab