två olika tallrikar med soppa och en text

Soppa

Med en fyllig och smakrik soppa blir en middag alltid godare. Här har vi samlat recepten på allt ifrån den lyxiga förrättssoppan till vardagens sopplunch. Många bra soppor är enkla att göra, ofta billiga, nyttiga och mycket goda. Självklart kan man lyxa till en soppa så den blir som ett fyrverkeri av smaker och ingredienser, men också till en mild smekning. Med ett bra recept på soppa har man alltid en god och bra matidé.

Soppor finns i alla matkulturer. Från början var soppan fattigmansmat. I det gamla bondköket tog man vara på allt som kunde tas till vara. I sopporna kokade man ur märgben och slaktrester och allt som odlades i jordarna fick åka ned i den stora grytan. I dag är soppan finmat även om rustika soppor som ärtsoppa och kålsoppa med frikadeller ännu är omtyckta klassiker i husmanskosten. Mest berömd är förmodligen den franska bouillabaissen. Den lär härstamma från Marseille där fiskarhustrurna tog hand om fisken som inte gick att sälja och kokade den till en fiskgryta. I dag är fisksoppor en favoriträtt i många kök. Betydligt mer rustik och ruffig är den ungerska gulaschen där mängder med paprika och kött får koka i timmar. Minestrone är en annan klassiker från Italien och från de elegantare franska köken har vi fått crème ninon som vispas upp med champagne. Soppor är en favorit över hela världen, inte minst i Asien, den japanska ramensoppan har tagit hela västvärlden med storm. Vin till soppor spänner över hela fältet från krispiga Alsaceviner till lätta fisk- och skaldjursoppor till mustiga och tunga, nästan svarta rödviner till fylliga kött- och tomatsoppor.

Recept