Ingredienser
- 0,5 dl mandelspån
- 1 klyfta vitlök
- 3 kvistar bladpersilja
- 1 klyfta rosensallat
- 2 msk olivolja
- citronsaft
- salt & peppar
- 500 g jordärtskockor
- 2 morötter
- 3 stjälkar blekselleri
- 10 körsbärstomater
- 2 salladslökar
- 1 citron, ekologisk
- 2 msk olivolja
- 2 lagerblad
- 1 l vatten
- 2 buljongtärningar, umami
- 1 dl risoninudlar
- salt & peppar
Pesto
Soppa
Tillagning
- Rosta mandelspånen i en torr panna. Håll koll och rör om så de inte bränns. Häll i en skål tillsammans med vitlöksklyfta, bladpersilja och rosensallat skuren i mindre bitar. Mixa med ett par matskedar olivolja med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skala morot och jordärtskockor. Skär morötterna i slantar, skiva stjälkselleri och jordärtskockor tunt. Lägg grönsakerna i en gryta och häll på några matskedar olivolja. Fräs på medelvärme tillsammans med lagerblad utan att grönsakerna får färg.
- Häll på en liter vatten och tillsätt buljongtärningar. Lägg i risoninudlar, delade körsbärstomater och skivad salladslök. Låt sjuda i 15 minuter, rör om ett par gånger så att nudlarna inte klumpar ihop sig i botten på soppan.
- Smaka av med salt och riv över lite skal från citronen.
- Servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd.