Soppa av jordärtskocka med risoni och rosensallatpesto

Jordärtskockssoppa, risoni och rosensallatpesto

Soppa av jordärtskocka med risoni och rosensallatpesto

Rosensallat (kan kallas rosé, radicchio) har kraftig smak och är lite bitter vilket passar riktigt bra till de lite söta jordärtskockorna. Börja med att laga pesto för att sedan sätta igång med att hacka de olika grönsakerna som ingår i soppen.  När soppan har puttrat klart, tar cirka 15 minuter, häll upp i varma djupa tallrikar och servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd. Vinet får gärna ha en generös fruktighet och smakrikedom, helt enkelt ett gott vin utan krusiduller. Smaklig måltid!

Recept & Foto: Michael Krantz

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Soppa Vegansk Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vardagsmat Vintermat

Ingredienser

    Pesto

  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 1 klyfta rosensallat
  • 2 msk olivolja
  • citronsaft
  • salt & peppar
  • Soppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 2 morötter
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 10 körsbärstomater
  • 2 salladslökar
  • 1 citron, ekologisk
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar, umami
  • 1 dl risoninudlar
  • salt & peppar

Tillagning

    Börja med peston

    1. Rosta mandelspånen i en torr panna. Håll koll och rör om så de inte bränns. Häll i en skål tillsammans med vitlöksklyfta, bladpersilja och rosensallat skuren i mindre bitar. Mixa med ett par matskedar olivolja med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

    Till soppan

    1. Skala morot och jordärtskockor. Skär morötterna i slantar, skiva stjälkselleri och jordärtskockor tunt. Lägg grönsakerna i en gryta och häll på några matskedar olivolja. Fräs på medelvärme tillsammans med lagerblad utan att grönsakerna får färg.
    2. Häll på en liter vatten och tillsätt buljongtärningar. Lägg i risoninudlar, delade körsbärstomater och skivad salladslök. Låt sjuda i 15 minuter, rör om ett par gånger så att nudlarna inte klumpar ihop sig i botten på soppan.
    3. Smaka av med salt och riv över lite skal från citronen.
    4. Servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd.