Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

En kantarellsoppa är alltid uppskattad och fungerar lika bra som förrätt till en längre middag eller som lyxig vardagsrätt för hela familjen. Får du inte tag på färska kantareller så använd frysta, konserverade eller ta annan svamp. Man kan även dryga ut med blomkål som är en god kombination. Passande vin är ett torrt men smakrikt vitt vin. En klockrena kombinationen i glaset är torr sherry. Våga prova för det är en höjdare och häll gärna en skvätt sherry i soppen mot slutet, det brukar lyfta en svampsoppa till oanade höjder. Smaklig spis!

Receptet är tänkt som huvudrätt för 4 personer.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Soppa Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

  • 2 l kantareller, ca 600 g
  • 1-2 gul lök
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 dl hackade örter, persilja & timjan
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Rensa svampen och låt den svettas på låg värme i en gryta med tjock botten.
  2. När vätskan släppt och sedan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i en klick smör, lök, timjan, salt & peppar.
  3. Fräs en stund (ta bort lite svamp för att spara till servering) och addera vin, grädde och buljong.
  4. Låt det puttra 10-15 minuter under lock.
  5. Hacka hasselnötter och rosta i en het panna.
  6. Mixa soppan slät och smaka av med salt & peppar. Späd med lite vatten om den känns tjock.
  7. Servera med kantareller, hasselnötter, en klick crème fraîche och färska örter.

Kommentarer

Grymt gott!