Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare sherry. Smaklig måltid på er.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Soppa Vegansk Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 3 stora potatisar (mjölig sort)
  • 1 burk kronärtskockshjärtan
  • 5 dl vatten  
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka salvia (färsk)
  • ½ tsk citron
  • rotfruktschips, friterad salvia, tryffelolja

Tillagning

  1. Börja med att förbereda grönsakerna: hacka löken, skala och tärna potatisen i kuber samt hacka upp sellerin i små bitar.
  2. Hetta upp olja i en gryta och stek löken mjuk. Finhacka vitlök och stek försiktigt tillsammans med löken i 2-3 minuter tills även den är mjuk.
  3. Tillsätt selleri, tärnad potatis, kronärtskockshjärtan, ½ kruka med salvia, vatten, buljongtärning och salt till grytan och täck med lock.
  4. Låt koka i 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  5. Ta soppan från spisen och mixa den slät med en stavmixer.
  6. Smaka av med citron, salt och peppar. 
  7. Hetta upp olja i botten av en kastrull och fritera salviablad försiktigt. Lägg upp för att rinna av på hushållspapper.
  8. Toppa soppan med dessa, rotfruktschips och några droppar tryffelolja.