Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 1 stor gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 selleristjälkar
- 3 stora potatisar (mjölig sort)
- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 5 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk salt
- 1 kruka salvia (färsk)
- ½ tsk citron
- rotfruktschips, friterad salvia, tryffelolja
Tillagning
- Börja med att förbereda grönsakerna: hacka löken, skala och tärna potatisen i kuber samt hacka upp sellerin i små bitar.
- Hetta upp olja i en gryta och stek löken mjuk. Finhacka vitlök och stek försiktigt tillsammans med löken i 2-3 minuter tills även den är mjuk.
- Tillsätt selleri, tärnad potatis, kronärtskockshjärtan, ½ kruka med salvia, vatten, buljongtärning och salt till grytan och täck med lock.
- Låt koka i 15 minuter tills potatisen är mjuk.
- Ta soppan från spisen och mixa den slät med en stavmixer.
- Smaka av med citron, salt och peppar.
- Hetta upp olja i botten av en kastrull och fritera salviablad försiktigt. Lägg upp för att rinna av på hushållspapper.
- Toppa soppan med dessa, rotfruktschips och några droppar tryffelolja.