Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Ett gott vårtecken i dubbel bemärkelse det är spröda nässlor. Här ett klassiskt recept på en vårgrön nässelsoppa med det lilla extra nämligen vaktelägg. Såklart går det att byta ut dessa till vanliga ägg. Med vaktelägg blir maträtten en lyxigare variant. Följ koktiden på vakteläggen med noggrannhet de får absolut inte bli hårdkokta. I övrigt är det bara att följa receptet och avsluta gärna med vårt tips: Häll över några matskedar torr sherry innan sista uppkoket. Vi rekommenderar fylligt vitt vin från Alsace till soppan. Välj mellan riesling, pinot blanc eller pinot gris. Smaklig måltid!

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Soppa Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Midsommarmat Påskmat Vårmat

Ingredienser

  • 1 l ansade nässlor, sköljda och ansade från stjälkar.
  • 1 l vatten
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe gräslök
  • salt & vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • riven muskotnöt
  • 6 vaktelägg, koka ca 2 minuter, skala och halvera.
  • garnityr
  • gräslöksblommor

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
  2. Blanchera nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila av från spadet som nu är en nässelbuljong i en skål. Hälften av denna buljong kommer vi sedan använda i soppan.
  3. Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa ner mjöl portionsvis. Späd med ca 0,5 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med den frästa schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
  4. Häll soppan i mixer och mixa till en slät grön soppa.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, riv över muskotnöt efter smak. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp i djup tallrik, garnera med vaktelägg och gräslöksblommor.