Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås

toscansk tomatsoppa med kantarellmacka

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås är en smakrik och värmande rätt som hämtar inspiration från den traditionella italienska köket i Toscana-regionen. Soppan har en fyllig tomatsmak, som är balanserad med örter och andra smakrika ingredienser som ofta återfinns i det toskanska köket.

Soppan är gjord på mogna, saftiga tomater som får rostas långsamt i ugnen tillsammans med lök, vitlök, färsk basilika och andra kryddor för att skapa en djup och mustig smakprofil. Ibland kan även andra grönsaker som morötter eller selleri tillsättas för att ytterligare förstärka smaken och ge soppan en fylligare konsistens.

Den toscanska tomatsoppan serveras vanligtvis varm och kan vara antingen slät eller lätt rustik med bitar av grönsaker kvar i. Vid servering kan den toppas med färsk basilika, en skvätt olivolja eller kanske till och med en nypa parmesanost för extra smak.

Till den varma och smakrika soppan serverar vi en kantarellsmörgås. Denna smörstekta smörgås är fylld med sauterade kantareller, lök och ibland även vitlök, vilket ger en kraftfull och förförisk smak som kompletterar tomatsoppan. Kantarellsmörgåsen kan också vara toppad med en mild ost som smälter fint över de läckra kantarellerna, vilket skapar en krämig och oemotståndlig kombination.

Tillagningstid

1 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 tim
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Soppa
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

  • 1 kg färska tomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl grädde
  • 1 msk buljongpulver
  • ev lite vatten
  • 4 kvistar svartkål
  • olja att steka i
  • 300 g kantareller
  • smör att steka i
  • 1 bröd

Tillagning

  1. Dela alla tomater i tu och lägg ut på en ugnsfast form. Placera ut vitlöksklyftorna (med skal på). Skala och skär löken i strimlor och fördela på plåten. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över olja. Lägg på ett par kvistar av basilikan.
  2. Ugnsrosta i 175°C i cirka 40 minuter eller tills tomaterna är helt genombakade och vitlöken blivit mjuk.
  3. Plocka ur vitlöksklyftorna, lägg sedan tomat och lök i en mixer. Gör ett litet snitt i skalet på vitlökarna och kläm ut det mjuka innehållet. Lägg även ner detta i mixern, tillsammans med resterande mängd basilika. Mixa helt slätt.
  4. Ha upp soppan i en kastrull. Ha i grädde och buljong, låt koka upp. Späd ev med lite vatten om det behövs.
  5. Repa svartkålen och stek försiktigt i lite olja. Salta.
  6. Skär ner svampen i mindre bitar och stek på medelvärme i en torr stekpanna. När vätskan kokat bort ur svampen, tillsätt lite smör och fortsätt steka tills svampen fått en gyllene färg. Smaka av med salt.
  7. Skär brödet i skivor och stek i lite olja på medelvärme i en stekpanna tills det fått en fin yta på båda sidor. Strö gärna över lite salt. Några av brödskivorna skar jag i kuber och toppade soppan med tillsammans med den steka svartkålen.
  8. Bred ett lager smör på de rostade brödskivorna, ha på en riklig mängd kantareller och servera till soppan.

Kommentarer