Ingredienser
- 900 g tomater, gärna i blandade färger
- 2 rödlökar
- 4 klyftor vitlök
- 2 tsk oregano, torkad
- 1 dl rödvin
- 2 dl grädde
- 7-8 dl vatten
- 2 lagerblad
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- en knippe färska örter
- olivolja
- salt & svartpeppar
- chiliflakes
- 1 dl helt bovete
- 3 msk matolja
- 8 skivor bröd
- 2 msk olivolja
- 1 msk torkad oregano
- riven parmesan
Rostad tomatsoppa
Friterat bovete
Parmesanbröd
Tillagning
- Värm ugnen till 200°C, över och undervärme.
- Skölj och dela tomater. Skala rödlök och vitlök och skiva ner i mindre bitar. Lägg tomater och lök på en plåt.
- Ringla över olja och strö över oregano, chiliflakes, salt och peppar.
- Blanda runt med händerna.
- Rosta mitt i ugnen i ca 30 min.
- Lägg över i en gryta, mosa lite lätt med en träslev.
- Smula över buljong, tillsätt vatten, vin, lagerblad och låt allt puttra under lock i 10-15 min.
- Mixa soppan slät eller behåll den med bitar - det är en smaksak.
- Tillsätt grädde, färska örter och låt puttra någon minut till.
- Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
- Skölj bovete i hett vatten och låt sedan ligga i blöt i 1 h.
- Häll bort vattnet, skölj och låt rinna av i en sil.
- Hetta upp olja i en liten tjockbottnad kastrull.
- Lägg ner bovete lite i taget, fritera tills det blir krispigt, får färg och börjar poppa.
- Värm ugnen till 225°C, över och undervärme.
- Lägg ut brödskivor på en plåt och pensla med olja.
- Strö över oregano, riven parmesan och sätt in i ugnen tills brödet blir krispigt och får en gyllene yta (5-10 minuter).
Kommentarer