Ugnsrostad tomatsoppa med friterat bovete & parmesanbröd

tomatsoppa med vinflaskor och bröd

Ugnsrostad tomatsoppa med friterat bovete & parmesanbröd

Mustig soppa på ugnsrostade tomater och lök. Serveras med knaprigt, friterat bovete och parmesanbröd. När man rostar tomater så får man fram en härligt koncentrerad smak som sedan förstärks med vin, kryddor och mjukas upp med grädde. Goda smaker på få och enkla råvaror.

Friterat bovete ger soppan är annan konsistens, har man inte bovete hemma så går det fint att bryta ner bitar av parmesanbrödet.
Är det inte säsong för tomater så ersätt med cocktailtomater på burk anpassa mängden vätska.

En mustig och härlig rätt som bevisar att tomater och rödvin kan fungera tillsammans på ett strålande sätt. Varför inte servera ett fruktigt rödvin till?

Tillagningstid

2 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Soppa Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat

Ingredienser

    Rostad tomatsoppa

  • 900 g tomater, gärna i blandade färger

  • 2 rödlökar

  • 4 klyftor vitlök

  • 2 tsk oregano, torkad 

  • 1 dl rödvin

  • 2 dl grädde

  • 7-8 dl vatten

  • 2 lagerblad

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • en knippe färska örter

  • olivolja

  • salt & svartpeppar

  • chiliflakes
  • Friterat bovete

  • 1 dl helt bovete

  • 3 msk matolja
  • Parmesanbröd

  • 8 skivor bröd

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk torkad oregano

  • riven parmesan

Tillagning

    Rostad tomatsoppa

    1. Värm ugnen till 200°C, över och undervärme. 

    2. Skölj och dela tomater. Skala rödlök och vitlök och skiva ner i mindre bitar.
Lägg tomater och lök på en plåt.
    3. Ringla över olja och strö över oregano, chiliflakes, salt och peppar.
    4. Blanda runt med händerna. 

    5. Rosta mitt i ugnen i ca 30 min.
    6. Lägg över i en gryta, mosa lite lätt med en träslev. 

    7. Smula över buljong, tillsätt vatten, vin, lagerblad och låt allt puttra under lock i 10-15 min. 

    8. Mixa soppan slät eller behåll den med bitar - det är en smaksak.

    9. Tillsätt grädde, färska örter och låt puttra någon minut till.
    10. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.

    Friterat bovete

    1. Skölj bovete i hett vatten och låt sedan ligga i blöt i 1 h. 

    2. Häll bort vattnet, skölj och låt rinna av i en sil. 

    3. Hetta upp olja i en liten tjockbottnad kastrull.
    4. Lägg ner bovete lite i taget, fritera tills det blir krispigt, får färg och börjar poppa.

    Parmesanbröd

    1. Värm ugnen till 225°C, över och undervärme. 

    2. Lägg ut brödskivor på en plåt och pensla med olja. 

    3. Strö över oregano, riven parmesan och sätt in i ugnen tills brödet blir krispigt och får en gyllene yta (5-10 minuter).

Kommentarer