Skogschampinjon Bourguignon

Skogschampinjon Bourguignon

Skogschampinjon Bourguignon

Hjälp jag dejtar en vegan! Vad bjuder man på så att man inte skrämmer bort hen första kvällen? En mustig rödvinsgryta såklart. Vill du verkligen imponera så väljer du att köpa de finaste grönsakerna för det lönar sig, gärna närproducerat och ekologiskt, för då kommer smakerna att "explodera" i grytan. Nästa knep, vinet du häller i grytan är även vinet du serverar till maträtten. Då är verkligen alla smaker på sin plats. Smaklig måltid!

Recept & Foto: Michael Krantz

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Vegansk Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vardagsmat Vintermat

Ingredienser

  • 500 g skogschampinjoner
  • 200 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 10 snacksmorötter
  • 2 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1 buljongtärning, umami
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 knippe persilja
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • Till servering

  • potatismos
  • haricot verts

Tillagning

  1. Hetta upp olja i en gryta, skala och hacka vitlök, schalottenlök och fräs med lagerblad och tomatpuré.
  2. Dela morötterna på längden och tillsätt i grytan. Skölj eller borsta rent svampen, dela i halvor eller klyftor (låt små svampar vara hela) och tillsätt i grytan.
  3. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och koka max 10 minuter. Svamparna ska ha tuggmotstånd och inte falla sönder. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och tillsätt under omrörning låt grytan tjockna lite. Strö över hackad persilja, salt och peppar.
  4. Servera med nylagat potatismos och lättkokt haricot verts.