Borlottibullar

stekpanna med vegetariska köttbullar och vinflaska

Borlottibullar

Vegetariska "köttbullar". Goda och lättlagade vegobullar som smakar jul. Har har vi använt borlottibönor och hasselnötter - en mycket trevlig kombination. Det går även fint att variera med andra både bönor och nötter, det bästa när man gör en vegoförs är att provsteka en bit och smaka sig fram.

Tips:

Oljiga händer är bättre än blöta händer när bullarna rullas. Det ger direkt en bra stekyta när bullarna landar i stekpannan.

Förbered bullarna i god tid och ge dem lite ny glans innan servering. Blanda gärna ner en näve hackad persilja i stekpannan.

Många bullar - då är det smidigt att steka på plåt i ugnen istället för i panna

När man smaksätter ”färs” så är det alltid bra att provsteka och smaka av.

Små, stora eller mittemellan. Storlek är en smaksak. Ju mindre bullar desto mer smak av stekyta.

Veganvariant - ersätt ägg med kikärtsspad. Ca 3 msk spad/ st ägg. Tänk på att alltid skaka spadet innan, det skall vara aningen tjockt i konsistensen. Stek i olja eller margarin.

Tillagningstid

40 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 2 dl borlottibönor, kokta
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 gul lök
  • 1 skiva bröd
  • 1 ägg
  • 1 msk olja till smeten
  • 2 tsk dijonsenap
  • smör och olja till stekning
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • en nypa flingsalt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Stek den i smör i en stekpanna.
  2. Mixa alla övriga ingredienser grovt i en matberedare. Mixa inte för länge, bullarna behöver lite struktur för att hålla ihop när du steker dem.
  3. Blanda ner den stekta löken och smaka av med salt och kryddpeppar. Ställ gärna smeten i kylen i 1-2 timmar om det finns tid, det gör den enklare att arbeta med.
  4. Forma smeten till bullar med oljiga händer.
  5. Stek i rikligt med olja och en klick smör så att de får en fin gyllene färg.

Kommentarer