Färska vårrullar med sötstark dippsås

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Det är roligt, enkelt och gott att göra vårrullar hemma istället för att köpa de på restaurangen. Detta recept är till 6 - 8 personer och ger ca 30 vårrullar. Den klassiska kombinationen vin och asiatisk mat med kryddhetta som sötstark dippsås är att använda sig av fruktiga vita viner med lägre alkoholhalt. Prova gärna våra på riesling eller pinot gris. Smaklig måltid!

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery,  Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

www.tareqtaylor.com

Tillagningstid

1 timma

Antal

8 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
8 portioner
Betyg (9 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • 100 g tunna risnudlar
  • 20 cm gurka
  • 1 stor morot
  • 2 dl isbergssallad
  • 4 salladslökar
  • 1 dl koriander
  • 1/2 dl mynta
  • 1 dl jordnötter
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 pkt rispapper till vårrullar
  • Dippsås

  • 1 msk palmsocker
  • 1/2 stjälk citrongräs (den ljusa delen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl fisksås
  • 2 msk färskpressad limesaft
  • 2 msk risvinäger
  • 2–5 små starka chilifrukter

Tillagning

  1. Blötlägg risnudlarna i kallt vatten i ca 20 min. Häll sedan av vattnet.
  2. Koka upp nytt vatten och häll det över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, ca 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Klipp dem med en sax några gånger så att stråna blir kortare.
  3. Ställ åt sidan.
  4. Dela gurkan på mitten, gröp ur kärnhuset och strimla gurkan fint. Strimla morot, sallad och lök fint och blanda i en stor bunke. Tillsätt hackad koriander och mynta, grovt hackade jordnötter, böngroddar, risvinäger, socker och slutligen nudlarna. Blanda väl.
  5. Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg på lite av salladsfyllningen, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle. Det blir cirka 30 vårrullar.
  6. Hacka palmsockret, citrongräset och vitlöksklyftan fint. Blanda med de övriga ingredienserna till såsen och rör om, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt. Servera vårrullarna med dippsåsen.