Frittata med spenat och parmesansallad

frittata i stekpanna med rödvin

Frittata med spenat och parmesansallad

Den spanska omeletten som kallas "tortilla de patatas" är gjord av bara ägg och potatis. Frittata däremot är en äggbaserad italiensk maträtt, som liknar omelett och berikad med ytterligare ingredienser som kött, ostar eller grönsaker. Här bjuds det på crossover-matlagning, i recepet ingår potatis som i tortilla de patatas och grönsaker som i en italiensk frittata. God och nyttig vardagsmat och som även passar att serveras på en buffé. Viner som matchar hårdostar kommar att sitta fint ihop med maträttens fina ostar, både i och bredvid. Smaklig måltid!

Tipset:
Variera fritattan med ostar som manchego eller pecorino.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

15 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
15 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vardagsmat

Ingredienser

    Fritatta

  • 4 st kokta potatisar skurna i slantar
  • 2 msk smör
  • 150 g champinjoner, kvartade
  • 1 rödlök skalad och hackad
  • 7 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl parmesan finriven
  • 10 dillvippor finskurna
  • salt och peppar
  • 1 msk rapsolja.
  • ½ röd paprika skuren i strimlor
  • Sallad

  • 100 g babyspenat sköljd
  • ½ dl parmesan finriven
  • 2 msk olivolja
  • 2 cl pressad citron
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Tillagning

    Fritatta

    1. Koka potatis, hetta upp en stekpanna till medeltemperatur, klicka i 1 msk smör, bryn lök och champinjoner. Stjälp upp på tallrik och torka ur stekpannan.
    2. Sätt igång ugnen på 170 grader. Knäck äggen i en bunke och vispa sönder äggen. Rör ner mjölk, parmesan, dill och potatis. Salta och peppra.
    3. Hetta upp pannan på nytt till medeltemperatur med olja, klicka i resten av smöret och låt smöret tystna, häll över smeten, se till att få potatisen jämt fördelad, sprid champinjonerna, löken och paprikan i pannan och låt gå några minuter tills det börjar puttra.
    4. Ställ in i ugnen ca.15 minuter eller tills kanterna släpper och ytan fått en brungräddad färg.

    Sallad.

    1. Blanda ingredienserna i en bunke. Salta och peppra efter smak.