Grillade rotsaker med rostade hasselnötter, ostkräm & paprikaröra

grillade rotsaker och en flaska vin på träskiva

Grillade rotsaker med rostade hasselnötter, ostkräm & paprikaröra

Ugnsgrillade rotsaker - ett så enkelt sätt att laga mat och ta tillvara på trötta rotsaker. Varieras tacksamt efter säsong och vad ni har hemma.
Här tillsammans med en syrlig ostkräm, en rökig paprikakräm och knapriga, rostade hasselnöttter. Ett härligt färgglatt fat att ställa fram mitt på bordet.

Vill man addera ännu något mer till måltiden så passar det fint med friterad falafel. Att fritera falafel är inte så svårt, men det går även bra att köpa färdiga och värma med i ugnen.

En smakrik rätt som passar utmärkt att servera ett fruktigt rödvin till.

Tillagningstid

1 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat

Ingredienser

    Paprikaröra

  • 1 gul paprika

  • 1 röd paprika

  • 1-2 rödlökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 chili, spansk peppar

  • 4 msk olja

  • 1 tsk rökig paprikakrydda

  • 1 knippe bladpersilja
salt & svartpeppar
  • Ostkräm

  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl färskost

  • 100 g vitost

  • 1 tsk citronjuice
flingsalt & svartpeppar
  • Grillade rotsaker

  • 800 g rotsaker t.ex morot, palsternacka & persiljerot

  • 1 st hel vitlök

  • 1 st rödlök

  • 1 dl rapsolja

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 msk honung

  • 1 dl rostade, finhackade hasselnötter

  • flingsalt & svartpeppar
  • Falafel

  • 3 dl kokade kikärtor (1 burk)

  • 1 rödlök

  • 1 knippe bladpersilja

  • 3- 4 vitlöksklyftor

  • 1 msk vetemjöl

  • 1 tsk spiskummin

  • 0.5 tsk malen koriander

  • 0.5 tsk sju kryddor

  • salt & peppar

  • neutral olja till fritering

Tillagning

    Paprikaröra

    1. Sätt på ugnen på 180°C

    2. Skala och skiva ner rödlök och vitlök.
    3. Skölj och skiva paprika och chili. För en mildare röra så ta inte med chilins kärnor och innerväggar. 

    4. Lägg allt i en ugnsform. Ringla över olja, paprikakrydda, salt, peppar och blanda runt.

    5. Sätt in formen i ugnen, ca 30 minuter.
    6. Ta ut formen och mixa samman allt tillsammans med färsk persilja. 

    7. Smaka av med salt och peppar.

    />

    1. Blanda och smaka av med salt & peppar

    rotsaker

    1. Sätt ugnen på 200°C

    2. Borsta och ansa rotsaker.
    3. Skär dem i stavar på längden. 

    4. Dela vitlök och rödlök på mitten. 

    5. Smörj eller lägg bakplåtspapper på en plåt.
    6. Fördela rotsaker och lök.

    7. Vispa samman olja, vinäger och honung.
    8. Ringla det över grönsakerna och blanda runt.
Strö flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.

    9. Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
    10. Sätt på grillfunktionen på ungen och låt allt grillas ytterligare 5 minuter, eller tills de fått fin färg. Ha koll på plåten eftersom det kan gå fort.

    />

    1. Ta fram ett stort fat och bred ut ostkräm och paprikakräm. Fördela rotsaker och lök. Strö över rostade hasselnötter och färska örter.

    Falafel

    1. Hacka persilja, vitlök och lök.

    2. Lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet.
    3. Om smeten blir för blöt, tillsätt lite mer mjöl.

    4. Om det finns tid så låt gärna smeten stå och dra i kylen, gärna över natten.

    5. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till 180°C. Det räcker med olja så att bollarna kan flyta. 

    6. Forma bollar av smeten med oljiga händer.
    7. Fritera några bollar i taget, det tar några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna.
    8. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan.
    9. Låt bollarna rinna av på papper

    Friteringstips

    1. Stäng av fläkt, öppna ett fönster och ha lock nära till hands.
    2. Skulle det mot förmodan fatta eld - lägg på lock.

    3. Recept säger ofta 1 liter frityrolja, det måste man inte.
    4. Fritera i omgångar, använd liten kastrull och då räcker det med några dl. 

    5. Sila av oljan och återanvänd den (har man friterat, t.ex fisk så tar oljan smak, men man kan fritera fisk igen:)

    6. Oljan häller man inte ut i vasken. Kommuner har olika regler, men vanligtvis skall det slängas i brännbart eller lämnas på återvinning.
    7. Ett bra tips är att tappa upp det på flaska och använda som tändvätska.

Kommentarer