Ingredienser
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- 1-2 rödlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 chili, spansk peppar
- 4 msk olja
- 1 tsk rökig paprikakrydda
- 1 knippe bladpersilja
salt & svartpeppar
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl färskost
- 100 g vitost
- 1 tsk citronjuice
flingsalt & svartpeppar
- 800 g rotsaker t.ex morot, palsternacka & persiljerot
- 1 st hel vitlök
- 1 st rödlök
- 1 dl rapsolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk honung
- 1 dl rostade, finhackade hasselnötter
- flingsalt & svartpeppar
- 3 dl kokade kikärtor (1 burk)
- 1 rödlök
- 1 knippe bladpersilja
- 3- 4 vitlöksklyftor
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk spiskummin
- 0.5 tsk malen koriander
- 0.5 tsk sju kryddor
- salt & peppar
- neutral olja till fritering
Paprikaröra
Ostkräm
Grillade rotsaker
Falafel
Tillagning
- Sätt på ugnen på 180°C
- Skala och skiva ner rödlök och vitlök.
- Skölj och skiva paprika och chili. För en mildare röra så ta inte med chilins kärnor och innerväggar.
- Lägg allt i en ugnsform. Ringla över olja, paprikakrydda, salt, peppar och blanda runt.
- Sätt in formen i ugnen, ca 30 minuter.
- Ta ut formen och mixa samman allt tillsammans med färsk persilja.
- Smaka av med salt och peppar.
- Blanda och smaka av med salt & peppar
- Sätt ugnen på 200°C
- Borsta och ansa rotsaker.
- Skär dem i stavar på längden.
- Dela vitlök och rödlök på mitten.
- Smörj eller lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Fördela rotsaker och lök.
- Vispa samman olja, vinäger och honung.
- Ringla det över grönsakerna och blanda runt. Strö flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen.
- Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Sätt på grillfunktionen på ungen och låt allt grillas ytterligare 5 minuter, eller tills de fått fin färg. Ha koll på plåten eftersom det kan gå fort.
- Ta fram ett stort fat och bred ut ostkräm och paprikakräm. Fördela rotsaker och lök. Strö över rostade hasselnötter och färska örter.
- Hacka persilja, vitlök och lök.
- Lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet.
- Om smeten blir för blöt, tillsätt lite mer mjöl.
- Om det finns tid så låt gärna smeten stå och dra i kylen, gärna över natten.
- Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till 180°C. Det räcker med olja så att bollarna kan flyta.
- Forma bollar av smeten med oljiga händer.
- Fritera några bollar i taget, det tar några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna.
- Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan.
- Låt bollarna rinna av på papper
- Stäng av fläkt, öppna ett fönster och ha lock nära till hands.
- Skulle det mot förmodan fatta eld - lägg på lock.
- Recept säger ofta 1 liter frityrolja, det måste man inte.
- Fritera i omgångar, använd liten kastrull och då räcker det med några dl.
- Sila av oljan och återanvänd den (har man friterat, t.ex fisk så tar oljan smak, men man kan fritera fisk igen:)
- Oljan häller man inte ut i vasken. Kommuner har olika regler, men vanligtvis skall det slängas i brännbart eller lämnas på återvinning.
- Ett bra tips är att tappa upp det på flaska och använda som tändvätska.
Kommentarer