Ett grundrecept för en klassisk italiensk risotto är enkelt men kräver noggrann uppmärksamhet för att få den krämiga och perfekta konsistensen. Nedan hittar du ett klassiskt grundrecept tänkt för fyra personer som en huvudrätt. Skall det vara en förrätt kan det säkert räcka till minst 8 personer.
Risotto är en klassisk italiensk risrätt som kännetecknas av sin krämiga konsistens och fylliga smak. Den kommer ursprungligen från norra Italien, särskilt i regioner som Lombardiet och Piemonte, där den har blivit en stapelvara i köket. Riset som används är särskilt viktigt och det måste vara en av de kortkorniga och stärkelsefyllda sorterna som arborio, carnaroli eller vialone nano. Dessa riskorn frigör sin stärkelse under tillagningen, vilket ger den krämiga konsistensen som risotto är känd för.
Gör den inte för fast - den skall vara krämig. När du lägger upp den på (gärna varma) tallrikar kommer den även snabbt att dra ihop sig och får då inte bli för fast. Detta är något att träna på. Koka den hellre inte för kort eller för länge. Kornen skall fortfarande ha en liten liten fast kärna i sig.
Detta grundrecept kan du sedan enkelt utveckla med till exempel: svamp, saffran, sparris, pumpa eller skaldjur. Varitationerna är oändliga.
Kommentarer