Ost och grönkålspaj med balsamicodressad sallad och rostade valnötter

en paj med grönkål och rostade valnötter

Ost och grönkålspaj med balsamicodressad sallad och rostade valnötter

En vegetarisk grönkålspaj med "höstiga" smaker. Lätt att förbereda och tillsammans med en sallad med bra dressing kan en paj vara alldeles underbar.

Tillagningstid

80 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
80 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Påskmat Vintermat

Ingredienser

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 120 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning

  • 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 ägg, medelstora
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk 3%
  • 175 gram riven lagrad ost exempelvis prästost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grädde och vispa så att det blandas. Tillsätt salt, vitpeppar, riven ost. Rör runt.
  9. Sprid ut grönkålen över botten på pajskalet. Häll över äggstanningen över grönkålen.
  10. Grädda grönkålspajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.

Kommentarer