Risotto med parmesan och svartkål

svamprisotto

Risotto med parmesan och svartkål

Svamprisotto med parmesan och svartkål ihop med ett glas rött vin är en njutning i livet på hemmaplan. Luna di Mezzanotte Barbera d´Alba Superiore består 100% av druvan barbera som betyder ”folkets druva” och Superiore betyder att endast de bästa druvorna är utvalda och att vinet är lagrats 12 mån på ekfat. Vill du hellre servera risotto till ett kryddigare vin med längre lagring är det Luna di Mezzanotte Barolo du ska ha. Den består 100 % av druvan nebbiolo och lagras i tre år på ek och ett år i flaska.

Letar du efter ett klassiskt grundrecept av en risotto så hittar du det här.

Recept och bild kommer från By Diadonna.

Tillagningstid

40

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 500 g svamp (champinjon och skogschampinjon)
  • smör
  • 5 stjälkar svartkål
  • olivolja
  • ca 1,4 liter kycklingbuljong
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl riven parmesanost
  • 50 g smör
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Fräs valfri svamp i smör och lägg åt sidan. Stek svartkål i olivolja.
  2. Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset. Blanda och stek den glansig i en minut. Häll i vinet och låt koka in i riset.
  3. Häll en slev varm buljong åt gången och låt sakta koka in. Rör om nästan hela tiden och upprepa tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd. Lägg i hälften av svampen efter 15 minuter.
  4. Lägg i riven parmesan och smör. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera risotton direkt med resten av svampen, svartkål och extra parmesan.