Ingredienser
- 8 mellanstora rödbetor
- 1 st fetaost
- 1 blomkålshuvud
- 2 st mjölig potatis
- 1 l röd mjölk
- 4 st schalottenlök
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- 2 dl valnötter
- 100 g smör
Tillagning
- Tvätta rödbetan och skär av roten. Lägg på en ugnssäker form och picka skalet lite med en gaffel. Drizzla över lite olja och kör in i ugnen på 200C. Rosta i ugnen ca 30 min, känn med sticka om de är mjuka annars kör du lite till tills de är helt mjuka.
- Plocka blomkålen och skär ner buketterna i mindre bitar. Skala potatisen och skär ner i mindre bitar. Lägg blomkål, potatis och 2 st grovt skurna schalottenlökar i en kastrull. Häll på mjölk så det täcker allt och koka upp långsamt. Rör då och då och sjud tills allt är mjukt. Häll av men spara mjölken. Lägg blomkål, potatis och lök i en mixer. Mixa och späd med mjölk tills konsistens av en puré. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
- Rosta valnötterna i torr panna tills de fått lite färg.
- Bryn smöret tills det är gyllene och nötigt.
- Lägg krämen i botten, toppa med rödbetan, smulad fetaost, valnötter, syrade löken och krasse. Häll över det brynta smöret och servera.