Rostad rödbeta med blomkålskräm, fetaost och brynt smör

en bakad rödbeta med blomkål på en tallrik

Rostad rödbeta med blomkålskräm, fetaost och brynt smör

Rödbetor har väl förtjänt fått ett återtåg in i det svenska köket de senaste åren. En beta med underbar färg och kraftfull smak. Dessutom är den underbara kombinationen med fetaost nu väl etablerad hos oss. I detta receptet ökar vi på med blomkålens mjälla smak och ett vinvänligt brynt smör. Gott så det förslår. Till detta kan det passa utmärkt att servera ett mjukare rött vin från till exempel Rioja. Smakrikt men ändå mjukt. Lycka till och hoppas det smakar.

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Nyårsmat Sommarmat

Ingredienser

  • 8 mellanstora rödbetor
  • 1 st fetaost
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 st mjölig potatis
  • 1 l röd mjölk
  • 4 st schalottenlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 dl valnötter
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Tvätta rödbetan och skär av roten. Lägg på en ugnssäker form och picka skalet lite med en gaffel. Drizzla över lite olja och kör in i ugnen på 200C. Rosta i ugnen ca 30 min, känn med sticka om de är mjuka annars kör du lite till tills de är helt mjuka.
  2. Plocka blomkålen och skär ner buketterna i mindre bitar. Skala potatisen och skär ner i mindre bitar. Lägg blomkål, potatis och 2 st grovt skurna schalottenlökar i en kastrull. Häll på mjölk så det täcker allt och koka upp långsamt. Rör då och då och sjud tills allt är mjukt. Häll av men spara mjölken. Lägg blomkål, potatis och lök i en mixer. Mixa och späd med mjölk tills konsistens av en puré. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
  3. Rosta valnötterna i torr panna tills de fått lite färg.
  4. Bryn smöret tills det är gyllene och nötigt.
  5. Lägg krämen i botten, toppa med rödbetan, smulad fetaost, valnötter, syrade löken och krasse. Häll över det brynta smöret och servera.