Saltbakade rödbetor med rostade paranötter, burrata och timjansmör

rödbeta med ost burrata och vinflaska med tallrik och plåt

Saltbakade rödbetor med rostade paranötter, burrata och timjansmör

Att saltbaka betor ger små delikata smakbomber som blir koncentrerade i både färg och smak. Gott på julbordet, eller som en egen rätt i juletid. Det går åt mycket salt, men det kan återanvändas

Tillagningstid

60 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 min
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Julmat Vintermat

Ingredienser

  • 600 g rödbetor
  • 1 kg grovt havssalt
  • 2 st burrata
  • 2 st färska fikon
  • 100 g paranötter
  • 100 g rödbetschips
  • Balsamreduktion

  • 1 dl balsamvinäger
  • Timjansmör

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk timjan, repade blad
  • 0.5 st citron, zest

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.

Betor

  1. Häll saltet i en ugnsform.
  2. Skölj och borsta betorna ordentligt. Torka av och lägg dem med roten upp på saltbädden.
  3. Ugnsbaka betorna tills de är mjuka, ca 40 minuter, beroende på storlek. Känn med en sticka

Nötter

  1. Hetta upp en panna och rosta nötterna under omrörning. Addera en skvätt olja och flingsalt och fortsätt rör runt så att nötterna inte bränner. När de fått färg är de klara.

Smör

  1. Blanda rumstempererat smör med citronskal och timjan. Ställ kallt tills det är dags att servera.

Balsamreduktion

  1. Häll balsamvinägern i en kastrull och låt den sakta puttra ner till hälften, det tar ca 10 minuter.

Servering

  1. Skär fikon i klyftor.
  2. Lägg upp tallrikar eller ett stort fat. Dela burratan på mitten och bred ut den, lägg på betor, nötter, chips och fikon. Skär ett kryss i betorna och lägg i en klick smör.

Kommentarer