Ingredienser
- 600 g rödbetor
- 1 kg grovt havssalt
- 2 st burrata
- 2 st färska fikon
- 100 g paranötter
- 100 g rödbetschips
- 1 dl balsamvinäger
- 100 g smör
- 2 msk färsk timjan, repade blad
- 0.5 st citron, zest
Balsamreduktion
Timjansmör
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C.
Betor
- Häll saltet i en ugnsform.
- Skölj och borsta betorna ordentligt. Torka av och lägg dem med roten upp på saltbädden.
- Ugnsbaka betorna tills de är mjuka, ca 40 minuter, beroende på storlek. Känn med en sticka
Nötter
- Hetta upp en panna och rosta nötterna under omrörning. Addera en skvätt olja och flingsalt och fortsätt rör runt så att nötterna inte bränner. När de fått färg är de klara.
Smör
- Blanda rumstempererat smör med citronskal och timjan. Ställ kallt tills det är dags att servera.
Balsamreduktion
- Häll balsamvinägern i en kastrull och låt den sakta puttra ner till hälften, det tar ca 10 minuter.
Servering
- Skär fikon i klyftor.
- Lägg upp tallrikar eller ett stort fat. Dela burratan på mitten och bred ut den, lägg på betor, nötter, chips och fikon. Skär ett kryss i betorna och lägg i en klick smör.
Kommentarer