Senapsbakad rotselleri

julskinka med rotselleri och vinflaska

Senapsbakad rotselleri

Rotselleri som helbakas i ugn får en härligt söt, nötig karaktär och blir koncentrerad i smaken. Man kan griljera den med ströbröd, dekorera med nejlikor och låta den ersätta skinkan på julbordet eller så kan de få komplettera varandra.

Här med en goda senapssmaker och rostade, hackade mandlar.

Resttips: Får ni rotselleriskivor över så kan man panera dem i panko/ströbröd och steka vegoschnitzel.

Tillagningstid

2 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 tim
Antal
4 portioner
Betyg (3 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 1 rotselleri, ca 600 g
  • 3 msk hackad mandel
  • Griljering

  • 2 msk grovkornig, svensk senap
  • 1 msk olja
  • 2 tsk soja
  • salt & peppar
  • Senapskräm

  • 1 dl grovkornig, svensk senap
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • en nypa salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skrubba rotsellerin och skär bort blast men låt skalet vara kvar.
  3. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form och smörj in den med olja.
  4. Baka i ugnen ca 1-1.5 timme.
  5. Blanda samman griljering och pensla det på rotsellerin, strö över mandel och flingsalt.
  6. Sätt tillbaka i ugnen i 20-30 minuter. Tiden är ungefärlig, rotsellerin skall vara genombakt men det gör inget om den går lite för länge.
  7. Blanda samman senapskrämen och servera till rotsellerin.
  8. Resttips: Får ni rotselleriskivor över så kan man panera dem i panko/ströbröd och steka vegoschnitzel.

Kommentarer