Syrlig hummus med vita bönor, brynt smör, bakade dadlar & rostat nötbröd

hummus med bröd och vinflaska

Syrlig hummus med vita bönor, brynt smör, bakade dadlar & rostat nötbröd

Hummus är en populär mat från Mellanöstern som består av en krämig puré gjord av kikärter. Den har en slät och len konsistens och smaksätts vanligtvis med ingredienser som tahini (sesampasta), olivolja, citronsaft, vitlök och salt.

Hummus serveras ofta som ett tillbehör eller dipp - här serverar vi till söta och goda dadlar och rostat bröd. Vad skall du dricka till detta? Ett vitt fräscht vin.

Tillagningstid

40 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg

Ingredienser

    Hummus med brynt smör

  • 400 g stora, vita bönor 

  • 50 g smör

  • 3 msk finriven parmesanost

  • 2 msk färskost

  • 0.5 citron, zest & juice

  • salt & svartpeppar

  • bladpersilja
  • olja
  • Bakade salta dadlar

  • 200 g torkade dadlar

  • olja & flingsalt
  • Rostat nötbröd

  • 10 skivor bröd, gärna med nötter och frön

  • olja & flingsalt

Tillagning

    Syrlig hummus med brynt smör

    1. Häll av bönor och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.

    2. Bryn smöret.
Smält det på medelvärme i en kastrull tills det har slutat bubbla och fått en gyllene färg. Låt svalna. 

    3. Mixa bönor, färskost och citronzest till en slät kräm. 

    4. Blanda ner hälften av smöret i en tunn stråle samtidgt som mixern går. 

    5. Rör ner parmesan och smaka av med citronsaft, flingsalt & peppar.

    6. Bred ut hummusen ojämnt på en tallrik.
    7. Häll på det sista av det brynta smöret och strö över bladpersilja.

    Bakade salta dadlar

    1. Sätt ugnen på 200°C

    2. Lägg dadlar i en form, ringla över olja och strö över flingsalt. 

    3. Baka i ugnen i 10-15 minuter.

    Rostat nötbröd

    1. Sätt ugnen på 200°C

    2. Lägg brödet på en plåt. Ringla över olja och strö över lite flingsalt.
    3. Baka i 10-15 minuter.

Kommentarer