Tre gånger antipasti

tre anitpasto i skålar

Tre gånger antipasti

Tre enkla och smakrika smårätter att servera som aperitivo tillsammans med en Aperol Spritz eller ett kallt glas prosecco. Soltorkade tomater fyllda med ricotta och tonfisk, syltlök och grillade paprikor. Hoppas det smakar.

Betyg
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Aperitivo Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch

Ingredienser

    Soltorkade tomater fyllda med ricotta och tonfisk

  • 20 soltorkade tomater, helst av sorten San Marzano
  • ½ burk ricotta, 125 g
  • ½ burk tonfisk
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 kvist bladpersilja, finhackad
  • 20 gräslöksstrån
  • Salt och peppar
  • Syltlök

  • 250 g små lökar, typ steklök eller små schalottenlökar
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • Grillade paprikor

  • 3 gula paprikor
  • 3 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kvist bladpersilja
  • ½ dl olivolja

Tillagning

    Soltorkade tomater fyllda med ricotta och tonfisk

    1. Lägg de soltorkade tomaterna i en skål med ljummet vatten i ca 1 timme.
    2. Blanda ricotta, tonfisk, vitlök, bladpersilja, salt och peppar. Smaka av.
    3. Torka av de soltorkade tomaterna lite.
    4. Fyll med tonfiskröra och rulla ihop. Låt stå i kylskåpet 1 timme.
    5. Innan servering: Knyt ihop rullarna med ett gräslöksstrå.

    Syltlök

    1. Koka upp vinäger, vatten, socker, salt, lagerblad och svartpeppar.
    2. Skala lökarna men behåll dem hela.
    3. När vätskan kokar, lägg i lökarna och koka i 15 minuter.
    4. Stäng av spisen och låt lökarna kallna i vätskan.

    Grillade paprikor

    1. Sätt ugnen på 240 grader.
    2. Tvätta och torka paprikorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Grädda i ca 1 timme. De ska bli mjuka och lite mörkbrunbrända på skalet.
    4. Ta ut dem ur ugnen och vänta tills att de har svalnat.
    5. Skala paprikorna med händerna, skinnet lossnar lätt. Ta bort kärnhuset.
    6. Skär paprikorna i stora strimlor.
    7. Skär vitlöken i större bitar (de ska sedan plockas bort).
    8. Blanda paprikorna med vitlök, olja och salt.
    9. Ställ in i kylskåpet och låt paprikorna stå över natten.
    10. Innan servering: ta bort vitlöken och strö över finhackad persilja.
    11. Servera paprikorna rumstempererade.