Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Vilt

Vilt blir ett allt populärare kött. Det är magert, miljövänligt, djuretiskt och mycket gott. I dag är många människor vilttarianer och väljer bort det mer industriellt producerade köttet. Viltkött är ett verkligt förnämligt kött och såväl rådjur, älg, och hjort är formidabla råvaror att jobba med – och kanske bäst av allt, vilt är mycket vinvänligt.

Vilt är ofta ett smakrikt kött och till de flesta vilträtter passar det bra med röda kraftfulla och mustiga viner. Även sträva viner kan matcha en älg- eller en hjortfilé på ett lysande sätt i synnerhet om man har lite syrligare tillbehör. Sötma och strävhet är däremot något man ska vara försiktig med. Viltkött är ganska tacksamt att tillaga, ett gott råd är att våga sluta tillaga det, en överstekt viltfilé kan vara direkt tråkig. Generellt kan man säga att ju mörkare kött desto kraftigare smak och ju tyngre pjäser får man plocka ner från vinhyllan. Till vilt räknas också viltfåglar som fasan, and, rapphöna, duva med flera, dessa har ljusare och mildare kött och passar bättre till lättare viner. Till viltfågel kan det också gå mycket bra med fylliga vita viner, gärna eklagrade och kraftigare i smaken.

Recept