Drambuie
Det finns knappast en barhylla i världen som inte har plats för denna klassiska skotska nationalklenod. Dess smak av högländernas ljunghedar, porlande bergsbäckar och en gång i lönn tillverkad whisky är som att smaka på den skotska nationalsjälen. För en skotte är Drambuie en symbol för allt som har med det stolta landet att göra.
Han hade onekligen ett mäktigt namn den skotske prinsen Charles Edward Louis John Casimir Sylvester Severino Maria Stuart – i den skotska historien är han mest känd som Bonnie Prince Charles. Som stolt Stuart gjorde han anspråk på den skotska kungakronan och mobiliserade 1746 en mindre här med legoknektar för att försöka ta tillbaka sina fäders tron. I slaget vid Culloden fick han rejält på tafsen och tvingades på flykt. Många skotska klaner och highlanders gav honom beskydd. En av dem var Clan MacKinnon, vars överhuvud John MacKninnon hjälpte prinsen att fly från Ilse of Skye. Som tack gav Bonnie Prince Charles sin beskyddare sitt hemliga recept på whiskylikör. King Edward, som han kallade sig, lyckades undkomma sina förföljare. Han dök långt senare upp i London där han mot slutet av sitt liv sysselsatte sig med kupplaner. Han förföll dock till dryckenskap och utsvävningar. Stuarts återkom aldrig till den skotska tronen.
1873 kom det gamla receptet i händerna på John Ross som drev The Broadford Hotel på Isle of Skye. Kunderna blev överförtjusta och kallade likören ”an dram buidheach” – en riktigt bra dram. Resten är som det brukar heta historia.
Drambuie blev omedelbart en succé i baren på The Broadford Hotel på Skye. 1893 registrerade ägarfamiljen varumärket Drambuie. Några år senare reste en ung ”Islander”, Malcolm MacKinnon, till Edinburgh för att börja arbeta i dryckesbranschen. Han insåg möjligheterna att sälja Drambuie utanför Skye och 1909 började han tillverka likören på fastlandet. Änkan efter John Ross fick royality på varje såld flaska. Fem år senare köpte han receptet och grundade The Drambuie Liqueur Company. Redan innan första världskriget hade brutit ut var Drambuie huslikör på Buckingham Palace och året därpå introducerades den i House of Lords. Hösten 2014 förvärvades Drambuie Liqueur Company av William Grant & Sons.