Frangelico
Frangelico är på många sätt en himmelsk dryck, uppkallad efter fransiskanermunken Fra Angelico, en ensam eremit som höll till i bergen i Piedmonte i norra Italien på 1600-talet där munkar haft sin tillflykt sedan romarna jagade dem dit i kristendomens barndom. Brother Angel (it. Fra Angelico) levde på vad han kunde tigga ihop och på vad naturen och herren gav honom. Det sägs att det var han som på uppdrag av Gud gjorde den första hasselnötslikören.
Sanningen om Frangelicos ursprung är förmodligen mer profant än så, men sant är att munkarna vid klostren tidigt började driva små jordbruk och att de tidigt lärde sig att odla vin, destillera drycker och tillverka klosterlikörer. Den första moderna hasselnötslikören skapades 1891 då familjen Barbero etablerade en vinfirma i norditalien, men det skulle dröja nästan 100 år innan de började experimentera med ”Monk Bitters” När Hasselnötslikören Frangelico lanserades 1981 kom traktens legend om den gamle tiggarmunken väl till pass. Man tog fram en munkformad flaska med ett rep kring midjan och succén var given.