reyka vodka

Reyka Vodka

Inget land har en lika storslagen och unik natur som Island. I det karga lavalandskapet långt ute i Nordatlanten lever människor bland vibrerande vulkaner, frustande varma källor, spelande norrsken och grindvalarnas sång. Här är sagorna mer levande och verkliga än någon annanstans. Här görs Reyka – en av världens mest fascinerande vodkasorter.

Att en geografisk plats sätter sitt fingeravtryck på allt som produceras är en av naturens fascinerande hemligheter. Smaken av Island är som att smaka på jordens inre, på glaciärernas vatten och den glödande lavan. Reyka destilleras i skuggan av majestätiska Hafnarfjället i Borgarnes, en liten ort med några tusen invånare en timmes bilväg norr om Reykjavík. Det lilla destilleriet använder uteslutande vatten från Grabok-källan. Den samlar upp smältvatten från närbelägna Snæfellsjökull, en 700 000 år gammal glaciär. Innan vattnet kommer in i destilleriet har det runnit över 4 000 år gamla lavajordar. Inte någon annanstans görs vodka på ett lika rent vatten. Samma naturliga vatten används sedan direkt från källan till att justera alkoholhalten vid buteljeringen.

Reyka destilleras i Carter Head Stills av koppar, tillverkade av skotska Forsythes. Det är en unik pannmodell som bara finns på några få platser. Carter Head-pannor används till att producera några av världens mest berömda ginmärken, som exempelvis Hendrick’s. Teknik och metoder är skotska, råspriten av vete och korn importeras från Skottland och re-destilleras i Borgarnes under ledning av skotsk expertis. Efter destilleringen får vodkan långsamt rinna över lavastenar där den filtreras. Reyka produceras småskaligt i mycket små batcher och processen drivs helt av naturlig geovärme.

Reyka grundades 2005 då William Grants & Sons bestämde sig för att tillverka världens bästa vodka. Tack vare de unika, rena och miljövänliga förutsättningarna med smältvatten och geovärme från jordens inre föll valet på Island.

Produkter från Reyka Vodka