Wray & Nephew
Rom är Jamaicas nationaldryck. Det spelar ingen roll vilken bar eller restaurang i Kingston man går in på och beställer en Mai Tai eller någon annan drink så kommer en flaska Wray & Nephew Overproofed fram bakom bardisken. Det var för övrigt just den romsorten som Victor Bergeron använde när han skapade Mai Tai 1944. Det är också en illa dold hemlighet att just Overproofed är en ”secret ingrediens” i många drinkar. Anledningen är den speciella Jamaicakaraktären och den höga alkoholhalten som tillför och lyfter fram många smaker.
J Wray & Nephew öppnade år 1825 ”The Shakespeare Tavern” i Kingston. Öns stora stad hade börjat växa och den engelska administrationen skulle snart göra Kingston till Jamaicas huvudstad. The Shakespeare Tavern blev mycket populär i den expanderande staden och 1860 tog John Wray in sin brorson, Charles James Ward, i bolaget. Sedan John Wray gått ur tiden fortsatte brorsonen att driva företaget vars romsorter snart tilldelades de främsta utmärkelserna i tidens stora tävlingar i Paris och Amsterdam. 1916 förvärvade bolaget Appleton Estate, den äldsta och mest berömda av den karibiska övärldens sockerrörsplantager. Under Charles James Wards ledning växte bolaget till ett av Jamaicas största och stora internationella exportframgångar byggdes upp. I dag är J Wray & Nephew en av den karibiska övärldens största exportörer alla kategorier och bolagets romsorter dricks över hela världen. Bolaget är verksamt inom flera affärsområden bland annat läkemedel och kemi, men kärnverksamheten är sockerrörsodling och destillation.
Lär dig mer om rom i vår dryckesskola.