Sparris med parmesan och citronsmör

Valborgsmässoafton, även känd som Valborg, firas den 30 april varje år i Sverige och andra delar av Europa. Denna dag är en festdag för att välkomna våren och säga farväl till vintern. Firandet har rötter i forntida hedniska traditioner, och är uppkallad efter Sankta Valborg, en abbedissa från 700-talet som blev helgonförklarad på dagen för hennes död, den 1 maj.

Valborgsmässoafton är mest även för sina stora majbrasor som tänds på kvällen. Dessa eldar har historiskt sett använts för att skrämma bort rovdjur och onda andar inför sommaren. I modern tid samlas människor kring dessa eldar för att sjunga vårsånger, umgås och njuta av en gemenskap.

I akademiska städer som Uppsala och Lund är Valborg särskilt betydande och innefattar traditioner som forsränning och diverse studentaktiviteter. Dagen är även en tillfälle för körer att sjunga in våren, och många städer anordnar konserter och körsång. Valborgsmässoafton är en tid av festligheter som välkomnar den ljusare delen av året med öppna armar.

Självklart samlas vi då och njuter av vårens primörer såsom sparris på längden och tvären.

Vad skall man ha för vin till sparris? Det finns en rik tradition att odla sparris i tyskland och där har vi några av världens bästa rieslingviner av en tillfällighet. Viner av rieslingdruvor passar väldigt bra tillsammans med sparrisens mycket aromatiska karaktär.

Vin som passar bra till sparris

Gå till [...]

Vad skall vi göra mer för mat på valborg? Jamen passar det inte fantastiskt bra att ta ut grillen och grilla både kött och grönsaker i den svala eftermiddagen?

Grillviner

Gå till [...]