Cantina Tollo
Kooperativet Cantina Tollo grundades 1960. Det var en tid när Italiens landsbygd drabbats hårt av efterkrigstidens fattigdom. Abruzzo var ett jordbruksdistrikt från vilket många gav sig av i jakt på jobb i städerna och utomlands. Med flykten från landsbygden utarmades vinodlingen. De vinodlare som stannade kvar gick samman för att rädda det som räddas kunde. I dag har kooperativet fler än 800 medlemmar och gör vin i många stilar, från enkla bordsviner till internationella toppviner. Sedan tiotalet år tillbaka satsar Cantina Tollo på ekologiska och veganvänliga viner och har stort fokus på kvalitet.
- Tollo är en ”vinstad” i provinsen Chieti där distriktets främsta viner produceras
- I dag är stora delar av Cantina Tollos odlingar ekologiskt certifierade
- Druvsorten Montepulciano ska inte förväxlas med det berömda sangiovese-vinet och orten med samma namn i Toscana, teorier finns dock om att druvan härstammar därifrån