Chateau de Caraguilhes
I slutet av 1950-talet återvände många fransmän från Algeriet som drabbats av inbördeskrig som lamslog den då betydande afrikanska vinproduktionen. En av dem var Lionel Faivre som kom till Chateau de Caraguilhes, där vinodling hade förekommit på ägorna i minst tusen år. Lionel Faivre var en föregångare inom ekologisk odling. Han började driva verksamheten efter vad vi skulle kalla ekologiska principer. 1987 var Chateau de Caraguilhes en av de första egendomarna som ekocertifierades enligt dagens bestämmelser. De första åren på det nya milleniet innebar minskad aktivitet och godset såldes 2005 till Pierre Gabison, en affärsman från trakten som handlade med Asien. Gabison anlitade Etienne Besancenot och gav honom mer eller mindre fria händer att utveckla odlingarna i ekologisk riktning.
- Languedoc-Roussillon är Frankrikes torraste och varmaste vinområde
- Man jäser ofta röda viner i regionen enligt macération carbonique, som är en mycket gammal form av spontanjäsning i syrefri miljö
- Languedoc-Roussillon kallas ofta Midi eftersom värmen gör att man måste ta siesta mitt på dagen
- Vid Château de Caraguilhes produceras cirka 500 000 flaskor årligen
- Corbières, som täcker nästan 15 000 hektar, blev egen appellation 1985