Clos d’Audhuy
Benoît Aymard tog över familjens vingård Clos d’Audhuy 2014. Han är tredje generationens vinmakare. Han säger sig ha yrket i sitt dna och att han vetat att han skulle bli vinbonde i hela sitt liv. Efter att ha utbildat sig till oenolog tog han över Clos d’Audhuy 2014. Benoît Aymard kom med moderna kunskaper och en ekologisk syn på vinodling. Odlingarna var nedgångna och han fick börja med att restaurera dem från grunden. Av de femton hektaren behöll han vinrankorna på endast tre, resten nyplanterades. Benoît Aymard kom som flera andra till Cahors i ett generationsskifte. Med ungdomlig entusiasm tog de välutbildade oenologerna tag i Cahors något skamfilade rykte och började producera viner som snabbt lät tala om sig för sin sträva friskhet och djupa fruktighet.
Clos d’Audhuy ligger lite högre upp på en kalkstensplatå med en jordmån som är rik på järn. I dag odlar Benoît Aymard ekologiska viner på 15 hektar, mest Malbec, men också en liten del av den gamla druvsorten segalin samt sauvignon blanc och syrah. Benoît ser sig helst som en fältarbetare. Han är övertygad om att tiden med vinrankan är avgörande för den som vill producera bra viner. Druvorna till Clos d’Audhuy har skördats för hand i små lådor. De har avstjälkats noggrant och krossats försiktigt för att sedan få jäsa på rostfria temperaturkontrollerade kärl i 25 dagar. Vinet har därefter fått mogna på 400-liter ekfat i 20 månader.
- Clos d’Audhuy drivs ekologiskt och är certifierat sedan 2021. Viss odling sker också efter biodynamiska principer
- I AOP-vinet från Cahors måste minst 70 procent malbec ingå
- fransk malbec kan också gå under det lokala namnet auxerrois
- Katrinplommon och tobak är två av de smaker man ofta möter i fransk malbec
- För att druvorna ska utvecklas till sin fulla potential läggs mycket tid på rensning, avstamning och bladminskning.
- Cahors ligger med lika avstånd från Atlanten, Medelhavet och Pyrenéerna, vilket skapar ett varierat klimat där den varma höstvinden vent d’autan bidrar till druvornas sena mognad
- Jordmånen i Cahors består till stora delar av järn, silikater och småsten, vilket skapar goda förutsättningar att utveckla mineralrika viner.