

Pyros Winery
Pedernal Valley är ett unikt och naturskönt vindistrikt i Argentina alldeles vid Andernas sluttningar på en höjd av omkring 1 500 meter över havet. Nationalparken Pedernal är mycket enslig. Det bor bara något hundratal personer i dalen. Området som ligger strax söder om San Juan är känt för exceptionella odlingsförhållanden och sina exceptionella viner. Pedernal är ett köldhål med upp till tio grader lägre dygnstemperaturer än de mer låglänta delarna längre nere i dalen. Pedernal ingår i det som brukar beskrivas som High Desert Area. Här långt ovan trädgränsen regnar det nästan aldrig, på vintrarna ligger snön djup och sommartid stiger temperaturen sällan över 20 grader. Odlingarna vattnas med smältvatten som rinner ner från Anderna och samlas upp i dammar och öppna källor.
Avlägset och kargt
Pedernal är ett av Argentinas mest ensliga områden, nästan fritt från mänsklig påverkan och mänskliga ljud. Det enda som hörs är en sydlig bris viento zonda som nästan alltid blåser genom dalen med en varm, ganska frisk vind från Mendoza. Det finns nästan inga vägar och att färdas på i den här delen av landet. För att komma till de mest avlägsna odlingsplatserna krävs Land Rovers och terränggående bilar. Att Pedernal är så avlägset gör att det är i det närmaste fritt från mänskliga ljusföroreningar på natthimlen. Just därför har man byggt det världsberömda observatoriet El Leoncito Astronomical Complex i Pedernal Valley. Observatoriet drar också nytta av fler än 250 molnfria nätter.
Mindjert Pon
Att odla vin på en så högt belägen och ensligt plats kan tyckas mycket märkligt. Men det var just den tanken som slog den holländske affärsmannen Mindjert Pon när han kom till Pedernal för första gången 2008. Mijndert Pon var mitt i en framgångsrik karriär. I huvudsak hade han ägnat sig åt import och handel med Europa, inte minst av europeiska bilar. Han hade också varit verksam inom livsmedelsproduktion, fruktodling och boskapsuppfödning. 1992 hade han grundat M.P. Wines och dragit igång Salentein Bodegas i Uco Valley, en timmas bilresa från Mendoza. Efter bara några år stod det klart att vinodlingen på dessa höga höjder gav synnerligen smakrika och fylliga viner och Mijndert Pon började mer och mer göra vinodling till sin kärnverksamhet.
Med Salentein hade Mijndert Pon visat att höghöjdsodling är framgångsrik och när han kom upp till Pedernal var det just detta han hade i tankarna. I dag har äldsta dotter Fredrike tagit över som huvudägare och driver M.P. Wines tillsammans med sina syskon. Till sin hjälp har de rekryterat ledande expertis från Argentina och Europa.
Höghöjdsodling
Att odla vin på hög höjd betyder svalare dagar och kallare nätter. Detta resulterar i längre mognadstider och mer utvecklade smaker. UV-strålningen är större vilket gör att druvorna utvecklar tjockare skal som ger vinet mer färg och kraftfullhet. Dessutom har högre lägen renare och klarare luft vilket förbättrar förutsättningarna för fotosyntes. De stora temperaturskillnaderna gynnar även balansen mellan syra och sötma. Ytterligare en gynnsam faktor är att ju längre upp i bergen man kommer desto mindre förekomst av skadeinsekter och svampangrepp. I dag studerar många vinproducenter Argentinas höghöjdsodlingar eftersom klimatförändringarna har påverkat traditionell odling negativt.
Flinta och kalk
När Mijndert Pon kom till Pedernal visste han såklart allt detta. Han hade lyckosamt odlat i Uco Valley på ännu högre höjder. Men vad han inte visste var vilken unik jordmån han skulle plantera sina första druvstockar i. I Pedernal består jordarna av en sällsynt kombination av flinta och kalk. Förekomsten av flintkvarts inbäddad i kalkstenen är unik i vinvärlden. Den sandiga karga jorden är mycket porös, vilket innebär att rötterna kan tränga mycket djupt ner i jordarna och fånga upp mineraler från bergarterna. Snart insåg Mijndert Pon att platsen var så unik och kunde ge så utsökta viner att han bildade ett eget bolag just för Pedernal Valley. Han gav det namnet Pyros Winery, efter det grekiska ordet för eld. Pyros syftar på att man i äldre tider slog flintstenarna mot varandra när man skulle göra upp eld. Pyros blev det första vinföretaget i Pedernal. I dag har odlingarna vuxit och omfattar nu omkring 80 vingårdar med en sammanlagd areal om cirka 400 hektar.
Argentinas toppvin
Pyros räknas till Argentinas absolut främsta viner. Pyros malbec har till och med blivit utsedd till världens bästa vin vid en stor vintävling i Sydkorea 2020. Verksamheten sköts av några av Argentinas allra främsta oenologer med Paula Gonzales i spetsen. Paula Gonzales kommer från Mendoza och har haft en mycket framgångsrik karriär i den argentinska vinindustrin. Hon är utbildad oenolog vid universitetet i Mendoza och har specialiserat sig på terroirdrivna viner från specifika vingårdar. Hon har också arbetat i Spanien och varit knuten till Pernod Ricard. I dag odlar Pyros Winery vin på sammanlagt 400 hektar, förutom malbec, som dominerar stort, odlas också chardonnay och syrah.
MP Wines
Mijndert Pon gick ur tiden 2014, då tog dottern Fredrike över familjeföretaget och driver det tillsammans med sina syskon Mariette och Ben. Förutom Pyros Winery äger familjen Salentein Winery i Mendoza och Callia Winery i San Juan. Tillsammans bildar dessa tre företag M.P Wines. Verksamheten bedrivs långsiktigt med stor omsorg om miljö och ekologi. Man har också ett stort engagemang för det nationella arvet och är betydande sponsorer inom kultur, musik och konst.
Produkter från Pyros Winery
